PIECZEŃ RZYMSKA ZE ŚLIWKĄ

przez | 14 lutego 2021


Smakowita pieczeń rzymska, to proste danie i bardzo uniwersalne. Świetnie smakuje i na ciepło i na zimno. Najbardziej klasyczna wersja to pieczeń rzymska z jajkiem, ale można też urozmaicić pieczeń, np. sezonowymi warzywa, albo suszonymi owocami, w tej wersji to pieczeń rzymska z suszoną śliwką. Pieczeń jest delikatna i aromatyczna z nutką czosnku i kminu rzymskiego. Do pieczeni możemy podać ulubiony sos, np. tzatziki, czosnkowy lub pomidorowy. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
600 gr mielonego mięsa (u mnie wołowo-wieprzowe)
1 jajko surowe
3 – 4 łyżki bułki tartej
1 łyżka pikantnego keczupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pieprz i sól
około 15 suszonych śliwek
2 łyżki płatków migdałów

Wszystkie składniki oprócz śliwek i płatków migdałów mieszamy dokładnie. Małą formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, połowę mięsa układamy w formie, na to układamy na środku suszone śliwki, przykrywamy pozostałym mięsem, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy około 10 minut, wyjmujemy pieczeń z formy, kroimy na plastry około 2 cm grubości. Smacznego 🙂

28 komentarzy do „PIECZEŃ RZYMSKA ZE ŚLIWKĄ

  1. Królowa Karo

    O, pieczeń rzymska w wersji na bogato 🙂 Prezentuje się tak pięknie, że muszę ją kiedyś zrobić na jakąś uroczystą kolację.

    Odpowiedz
  2. Syllunia

    Na pierwszy rzut oka myślałam, że to keks, którego nie lubię 🙂 A tu takie miłe zaskoczenie, bo pieczeń uwielbiam! Ta prezentuje się wyjątkowo, na bogato i bardzo apetycznie :))

    Odpowiedz
  3. Dorota

    Przygotowana przez Ciebie pieczeń, udekorowana migdałowymi płatkami, wygląda wspaniale. Od czasu do czasu i ja przygotowuję podobną, z tą różnicą, że wykorzystuję mięso z indyczego udźca.

    Odpowiedz

Skomentuj Justyna Żelaznowska-Łazarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *