Fajna zupa, to zawsze dobry pomysł. Krem z groszku jest bardzo smaczny, lekki i ma ładny kolor. Można go podać z różnymi dodatkami, lubię z grzankami i serem, ale z pulpecikami z kukurydzy jest jeszcze pyszniejszy. Do pulpecików dodałam trochę ostrej papryczki, która dodaje charakteru, ale nie jest niezbędna. Robiłam już podobne pulpeciki z ciecierzycy, które też bardzo nam smakowały. Pulpeciki pasują nie tylko do zupy, można je podać z jakimś fajnym sosem, jako przekąskę. Gorąco polecam krem z groszku z pulpecikami 🙂
Przepis:
(pulpeciki)
1 puszka kukurydzy (400 gr)
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 ostrej papryczki bez nasion (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do smażenia (około 1/2 litra)
(zupa)
450 gr mrożonego groszku
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
3/4 litra rosołu
1/4 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
sól, pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ziemniaka i czosnek. Smażymy 1 minutę, dodajemy groszek, zalewamy rosołem, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Miksujemy na krem, dodajemy śmietankę lub mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. W czasie gotowania zupy, przygotowujemy pulpeciki. Odsączoną dokładnie kukurydzę rozdrabniamy w malakserze lub blenderze, dodajemy pozostałe składniki (oprócz papryczki) i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę, dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę, mieszamy łyżką. W rondlu rozgrzewamy olej do smażenia, zwilżonymi lekko dłońmi formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, smażymy po kilka sztuk na złoty kolor, wyjmujemy na ręcznik papierkowy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pulpeciki, opcjonalnie posypujemy pokruszoną fetą. Smacznego 🙂
Ależ cudnie wygląda ta groszkowa zupa. Kremu z groszku zdarzyło mi się kilkakrotnie smakować, ale nigdy nie jadłam pulpetów z kukurydzy. Nawet o nich nie słyszałam.
Spróbuj koniecznie, polecam 🙂
M
Jakie śliczne kolorki 🙂
bardzo fajny pomysł na pulpeciki z zupą:)
Warto się skusić 🙂
M
Apetyczna zupka 🙂
Bardzo mi się podoba ta zupka akurat na zimowe wieczory
idealna zupka na te mroźne, moje norweskie wieczory! 😀 z checia wypróbuje 😀
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Pyszny i pożywny krem <3
Jak ładnie wygląda ta zupa. 😉
Krem z groszku jadłam, ale bez pulpecików z kukurydzy. Chętnie wypróbuję tę wersję 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Jaka pomysłowa ta zupa 🙂 Ciekawe połączenie smaków groszku z kukurydzą.
Serdecznie polecam 🙂
M
Nietuzinkowy przepis
krem z groszku bardzo lubię. ale nigdy nie wyszedł mi tak jak bym tego oczekiwała 😛 może z Twojego przepisu mi wyjdzie? 😀 trzymaj kciuki! 😉
Trzymam kciuki 🙂
M
Pierwszy raz słyszę o takich pulpecikach, ale wyglądają zachęcająco 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Jak pysznie wygląda 🙂 Bardzo apetycznie 🙂
Bardzo apetycznie wygląda, moje smaki 🙂
Ależ to musi być pyszne 🙂
świetny kolorek
Nie jadłam jeszcze kremu z groszku 😉 Z chęcią wypróbuję 🙂
Te pulpeciki z kukurydzy to sztos 🙂
Witam serdecznie ♡
Wow, wspaniały przepis 🙂 Ta groszkowa zupa wygląda bardzo apetycznie, nie jadłam jeszcze takiego kremu dlatego z chęcią wypróbuję. Aż zrobiłam się głodna 🙂
Pyszności! świetny przepis!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo serdecznie 😉
M
Jaka pyszna zupka i super przepis na bezmiesne pulpeciki!
Bardzo lubię wszelkie zupki krem 🙂
Ależ ta wiosennie wygląda 🙂
Nigdy nie jadłam zupy z groszku. Wygląda pysznie 🙂
zjadlabym od reki!