KREM Z GROSZKU Z PULPECIKAMI Z KUKURYDZY

przez | 16 lutego 2021


Fajna zupa, to zawsze dobry pomysł. Krem z groszku jest bardzo smaczny, lekki i ma ładny kolor. Można go podać z różnymi dodatkami, lubię z grzankami i serem, ale z pulpecikami z kukurydzy jest jeszcze pyszniejszy. Do pulpecików dodałam trochę ostrej papryczki, która dodaje charakteru, ale nie jest niezbędna. Robiłam już podobne pulpeciki z ciecierzycy, które też bardzo nam smakowały. Pulpeciki pasują nie tylko do zupy, można je podać z jakimś fajnym sosem, jako przekąskę. Gorąco polecam krem z groszku z pulpecikami 🙂
Przepis:
(pulpeciki)
1 puszka kukurydzy (400 gr)
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 ostrej papryczki bez nasion (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do smażenia (około 1/2 litra)
(zupa)
450 gr mrożonego groszku
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
3/4 litra rosołu
1/4 szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego
sól, pieprz

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ziemniaka i czosnek. Smażymy 1 minutę, dodajemy groszek, zalewamy rosołem, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Miksujemy na krem, dodajemy śmietankę lub mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. W czasie gotowania zupy, przygotowujemy pulpeciki. Odsączoną dokładnie kukurydzę rozdrabniamy w malakserze lub blenderze, dodajemy pozostałe składniki (oprócz papryczki) i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę, dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę, mieszamy łyżką. W rondlu rozgrzewamy olej do smażenia, zwilżonymi lekko dłońmi formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, smażymy po kilka sztuk na złoty kolor, wyjmujemy na ręcznik papierkowy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pulpeciki, opcjonalnie posypujemy pokruszoną fetą. Smacznego 🙂

32 myśli nt. „KREM Z GROSZKU Z PULPECIKAMI Z KUKURYDZY

  1. Dorota

    Ależ cudnie wygląda ta groszkowa zupa. Kremu z groszku zdarzyło mi się kilkakrotnie smakować, ale nigdy nie jadłam pulpetów z kukurydzy. Nawet o nich nie słyszałam.

    Odpowiedz
  2. Sys

    krem z groszku bardzo lubię. ale nigdy nie wyszedł mi tak jak bym tego oczekiwała 😛 może z Twojego przepisu mi wyjdzie? 😀 trzymaj kciuki! 😉

    Odpowiedz
  3. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Wow, wspaniały przepis 🙂 Ta groszkowa zupa wygląda bardzo apetycznie, nie jadłam jeszcze takiego kremu dlatego z chęcią wypróbuję. Aż zrobiłam się głodna 🙂
    Pyszności! świetny przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.