RYBA W CIEŚCIE


Ryba w cieście to fajny pomysł zarówno na obiad, jak też na kolację. W cieście można usmażyć każdy rodzaj filetu rybnego, chociaż według mnie najlepiej sprawdzą się białe ryby morskie, tj. dorsz czy okoń morski. Można użyć mrożonych filetów, jednak świeże ryby bardziej się nadają do tego dania. Ryba w cieście pysznie smakuje zaraz po usmażeniu, kiedy jest chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Można ją skropić sokiem z cytryny lub podać z sosem, np. czosnkowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 kg filetu z białej ryby
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 szklanki piwa lub wody gazowanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia

Filety dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o długości około 8 cm i szerokości około 4 cm. W płaskiej misce mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy jajko i piwo i mieszamy rózgą, aż powstanie ciasto naleśnikowe. W rondlu rozgrzewamy olej, kawałki ryby zanurzamy w cieście (możemy pomagać sobie widelcem), otrząsamy nadmiar i smażymy po kilka kawałków na raz, odwracając, aż ładnie się zrumienią, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂

42 odpowiedzi do “RYBA W CIEŚCIE”

  1. Ryby bardzo lubię i mogłabym jeść codziennie, jednak jeszcze w takim wydaniu ich nie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować przepis i przekonać się, czy mi zasmakują.

  2. Ooo, przypomniały mi się czasy szkolne tzn. stołówka, kiedy ryba w cieście była często podawanym daniem. Bardzo smaczna!
    Z chęcią skorzystam z przepisu! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.