RYBA W CIEŚCIE

przez | 9 stycznia 2021


Ryba w cieście to fajny pomysł zarówno na obiad, jak też na kolację. W cieście można usmażyć każdy rodzaj filetu rybnego, chociaż według mnie najlepiej sprawdzą się białe ryby morskie, tj. dorsz czy okoń morski. Można użyć mrożonych filetów, jednak świeże ryby bardziej się nadają do tego dania. Ryba w cieście pysznie smakuje zaraz po usmażeniu, kiedy jest chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Można ją skropić sokiem z cytryny lub podać z sosem, np. czosnkowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 kg filetu z białej ryby
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 szklanki piwa lub wody gazowanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia

Filety dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o długości około 8 cm i szerokości około 4 cm. W płaskiej misce mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy jajko i piwo i mieszamy rózgą, aż powstanie ciasto naleśnikowe. W rondlu rozgrzewamy olej, kawałki ryby zanurzamy w cieście (możemy pomagać sobie widelcem), otrząsamy nadmiar i smażymy po kilka kawałków na raz, odwracając, aż ładnie się zrumienią, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂

42 myśli nt. „RYBA W CIEŚCIE

  1. Monika

    Ryby bardzo lubię i mogłabym jeść codziennie, jednak jeszcze w takim wydaniu ich nie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować przepis i przekonać się, czy mi zasmakują.

    Odpowiedz
  2. ustiva

    sprobuje zrobic taka rybke mrozona, bo zostala mi ze swiat. musze cos z nia zrobic. a przepis zapowiada sie obiecujaco 😉 pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Natalia

    Ooo, przypomniały mi się czasy szkolne tzn. stołówka, kiedy ryba w cieście była często podawanym daniem. Bardzo smaczna!
    Z chęcią skorzystam z przepisu! 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.