Nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej jest tortilla, czyli okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, bez którego Meksykanie nie wyobrażają sobie posiłku. Tortille można podać na setki sposobów. W zależności od farszu i sposobu zawijania, powstają osobne dania. Flautas to pyszne, chrupiące roladki z małych kukurydzianych tortilli, mogą być smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone. Wypełnione aromatycznie doprawionym mięsem i tartym serem, podawane z różnymi dodatkami smakują wyjątkowo. Pyszna przekąska, której przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. To też świetny sposób na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu. Tradycyjnie flautas się smaży, ale według mnie lepsze są pieczone, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 szklanki ugotowanego mięsa kurczaka (podzielonego widelcem na bardzo małe kawałki)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
150 gr drobno startego sera żółtego, np. cheddar
12 małych tortilli kukurydzianych
Dodatki: sałata, kolendra, limonka, sos guacamole, sos czosnkowy, kwaśna śmietana
Mięso kurczaka mieszamy z przyprawami. Kawałek papieru do pieczenia zgniatamy, moczymy w wodzie i odciskamy. W papier zawijamy tortille, wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę, aby stały się miękkie, wyjmujemy, odwijamy papier. Na każdą tortillę nakładamy łyżkę mięsa, posypujemy łyżką sera, zawijamy ciasno, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złożeniem na spodzie, wierzch smarujemy cienko olejem przy pomocy pędzelka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni i pieczemy przez około 12 – 15, aż wierzch będzie rumiany. Smacznego 🙂
Ale to musi być pyszne!
Ale pyszka, u mnie to by zniknęło w locie ptaka 🙂
Bardzo się cieszę, gorąco polecam 🙂
M
Ale fajny przepis! W sam raz na karnawał.
Dziękuję, pasuje idealnie 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo lubię tortille, ale w wersji bez mięsa. 😉
coś wspaniałego!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Uwielbiam takie dania!!:)
Awww this looks delicious
xx
Fajnie to wygląda
Aż zglodniałam☺☺
Przez Ciebie zatęskniłam za Meksykiem . Super przepis 🙂
Super przepis, zapisze sobie i zrobię w sobotę. 🙂
O mniam 🙂 Aż ślinka cieknie na sam widok 🙂 Pięknie się prezentuje to danie 🙂
Pozdrawiam
Muszą być przepyszne, uwielbiam takie dania:)
Ale to musi być pyszne! Wygląda tak, że palce lizać. Ostatnio też robiliśmy tortillę, ale z rybą. Chętnie skorzystam teraz z Twojego przepisu 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
Pożywna i pyszna przekąska
To będzie smakowało i mi i mężowi. Musimy sobie upiec takie przekąski 🙂 Myślę, że na imprezę też by się sprawdziły 🙂
Serdecznie polecam, na imprezę też pasują 🙂
M
Wyglądają przepysznie! Spróbowałabym z ogromną przyjemnością 🙂
Kilka razy przygotowałam rożki z tortilli faszerowane mięsem i zapiekane, chyba wg Twojego przepisu. Wszyscy zachwycali się ich smakiem. Myślę, że flautas też będą pyszne:)
Dziękuję, flautas też są bardzo smaczne, gorąco polecam 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam tortille. Dobre nadzienie i jest świetna przekąska na każdą okazję – nawet gdy wpadną niezapowiedziani goście. Choć przyznam, że nigdy nie jadłam tortilli kukurydzianej.
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Wyglądają obłędnie!
Bardzo fajny i smaczny przepis 🙂
Uwielbiam takie szamanko. Z chęcią bym spróbowała!
To musi być przepyszne 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Chętnie wypróbuję 🙂 W karnawale lubię testować nowe przepisy na pyszne jedzonko 🙂
Cudowne, oj kusisz, kusisz wieczorowa pora. A ja juz po kolacji 🙂
mega apetyczne