MEKSYKAŃSKIE PIECZONE RULONIKI Z TORTILLI Z MIĘSEM I SEREM (FLAUTAS)

przez | 13 stycznia 2021


Nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej jest tortilla, czyli okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, bez którego Meksykanie nie wyobrażają sobie posiłku. Tortille można podać na setki sposobów. W zależności od farszu i sposobu zawijania, powstają osobne dania. Flautas to pyszne, chrupiące roladki z małych kukurydzianych tortilli, mogą być smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone. Wypełnione aromatycznie doprawionym mięsem i tartym serem, podawane z różnymi dodatkami smakują wyjątkowo. Pyszna przekąska, której przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. To też świetny sposób na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu. Tradycyjnie flautas się smaży, ale według mnie lepsze są pieczone, gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 szklanki ugotowanego mięsa kurczaka (podzielonego widelcem na bardzo małe kawałki)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
150 gr drobno startego sera żółtego, np. cheddar
12 małych tortilli kukurydzianych

Dodatki: sałata, kolendra, limonka, sos guacamole, sos czosnkowy, kwaśna śmietana

Mięso kurczaka mieszamy z przyprawami. Kawałek papieru do pieczenia zgniatamy, moczymy w wodzie i odciskamy. W papier zawijamy tortille, wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę, aby stały się miękkie, wyjmujemy, odwijamy papier. Na każdą tortillę nakładamy łyżkę mięsa, posypujemy łyżką sera, zawijamy ciasno, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złożeniem na spodzie, wierzch smarujemy cienko olejem przy pomocy pędzelka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni i pieczemy przez około 12 – 15, aż wierzch będzie rumiany. Smacznego 🙂

34 komentarze do „MEKSYKAŃSKIE PIECZONE RULONIKI Z TORTILLI Z MIĘSEM I SEREM (FLAUTAS)

  1. Monika

    Ale to musi być pyszne! Wygląda tak, że palce lizać. Ostatnio też robiliśmy tortillę, ale z rybą. Chętnie skorzystam teraz z Twojego przepisu 🙂

    Odpowiedz
  2. Sady Sana

    To będzie smakowało i mi i mężowi. Musimy sobie upiec takie przekąski 🙂 Myślę, że na imprezę też by się sprawdziły 🙂

    Odpowiedz
  3. Dorota

    Kilka razy przygotowałam rożki z tortilli faszerowane mięsem i zapiekane, chyba wg Twojego przepisu. Wszyscy zachwycali się ich smakiem. Myślę, że flautas też będą pyszne:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję, flautas też są bardzo smaczne, gorąco polecam 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  4. Królowa Karo

    Uwielbiam tortille. Dobre nadzienie i jest świetna przekąska na każdą okazję – nawet gdy wpadną niezapowiedziani goście. Choć przyznam, że nigdy nie jadłam tortilli kukurydzianej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *