Ryba w cieście to fajny pomysł zarówno na obiad, jak też na kolację. W cieście można usmażyć każdy rodzaj filetu rybnego, chociaż według mnie najlepiej sprawdzą się białe ryby morskie, tj. dorsz czy okoń morski. Można użyć mrożonych filetów, jednak świeże ryby bardziej się nadają do tego dania. Ryba w cieście pysznie smakuje zaraz po usmażeniu, kiedy jest chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Można ją skropić sokiem z cytryny lub podać z sosem, np. czosnkowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1/2 kg filetu z białej ryby
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 szklanki piwa lub wody gazowanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia
Filety dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o długości około 8 cm i szerokości około 4 cm. W płaskiej misce mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy jajko i piwo i mieszamy rózgą, aż powstanie ciasto naleśnikowe. W rondlu rozgrzewamy olej, kawałki ryby zanurzamy w cieście (możemy pomagać sobie widelcem), otrząsamy nadmiar i smażymy po kilka kawałków na raz, odwracając, aż ładnie się zrumienią, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂
Bardzo lubię rybę w takim wydaniu!
Też bardzo lubię 🙂
Pozdrawiam,
M
Pycha uwielbiam taką rybkę 😉
Uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby, bardzo fajny przepis
Dziękuję bardzo 🙂
M
My jesteśmy mało rybni, ale na taką rybkę wszyscy by się skusili 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
taka ryba z frytkami, mniam!
Lubię taką rybkę ☺
Jak zwykle slicznie podane 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ryby bardzo lubię i mogłabym jeść codziennie, jednak jeszcze w takim wydaniu ich nie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować przepis i przekonać się, czy mi zasmakują.
Gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam ryby ❤
sprobuje zrobic taka rybke mrozona, bo zostala mi ze swiat. musze cos z nia zrobic. a przepis zapowiada sie obiecujaco 😉 pozdrawiam!
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Wspaniały przepis na pyszną rybkę!
Wygląda bardzo smakowicie <3
Nie dla mnie nie jem ryb ale może skorzystać do obtoczenia coś innego 🙂
Lubię ryby w każdym wydaniu. Ta również musi być pyszna 🙂
Ooo, przypomniały mi się czasy szkolne tzn. stołówka, kiedy ryba w cieście była często podawanym daniem. Bardzo smaczna!
Z chęcią skorzystam z przepisu! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Serdecznie polecam 🙂
M
Kurczę, zawsze rybę robiłam tylko z solą i pieprzem. Kolejną zrobię z twojego przepisu i spróbuję, jak smakuje z innymi przyprawami. dzięki za pomysł
Dziękuję bardzo, warto się skusić 🙂
M
lubie ale od czasu do czasu
Moja mama taką robi i jest po prostu pychota. A ja uwielbiam ryby, poza karpiem 😀
Super 🙂 też nie przepadam za karpiem 🙂
M
Jadłam ryby przyrządzone w różny sposób, ale w takim wydaniu jeszcze nie miałam okazji 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Bardzo lubię ryby w cieście. Moja mama takie ryby, które zostaną z obiadu wkłada potem do zalewy octowej 🙂 Też są pyszne.
Fajny pomysł, na pewno bardzo smaczne 🙂
M
Moja mama dość często przyrządza tak rybę 🙂
Bardzo lubię rybę przyrządzoną w cieście 🙂
Serdecznie pozdrawiam
Uwielbiam ryby przyrządzone w taki sposób, fajny pomysł z piwem dodanym do ciasta:)
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo lubię taką rybkę
Uwielbiam jeść ryby. Rybę w cieście uwielbiam 🙂
Doskonale przygotowana rybka. Mniam 🙂
Pyszna propozycja. Bardzo lubię zarówno rybę jak i pierś z kurczaka w cieście.
Taką rybkę poproszę 🙂
O to jalka s nowoś muszę tak zrobić
taka ryba musi byc pyszna
Extra przepis – niemal identyczny jak mojej mamy ale bardziej mi przypadł do gustu:)