DOMOWY SOS SEROWY DO NACHOS LUB MAKARONU

przez | 19 stycznia 2021


Nachos z sosem serowym to obok popcornu najpopularniejsza przekąska w kinach. Sos serowy pasuje też świetnie do makaronu, a robi się go błyskawicznie. Wystarczą cztery składniki i trochę przypraw, żeby w kilkanaście minut cieszyć się jego smakiem. Sos serowy to nie jest dodatek dietetyczny, ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić. Przyprawy to sprawa indywidualna, możecie pokombinować w tym zakresie. Do sosu serowego najbardziej pasuje ser cheddar, lub inny ser, ale o wyrazistym smaku. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki letniego mleka
150 – 200 gr sera cheddar startego na tarce o dużych oczkach(w zależności od konsystencji sosu, jaką chcemy uzyskać)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta pieprzu

Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, żeby sos zgęstniał, trochę jak budyń. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kminem, dodajemy ser, mieszamy, podajemy od razu z nachos lub mieszamy z ugotowanym makaronem. Do nachos bardziej pasuje sos gęstszy, do makaronu rzadszy, więc można dolać trochę mleka. Makaron warto też wzbogacić jakimś kontrastowym smakiem, np. pomidorem lub ostrą papryką marynowaną. Smacznego 🙂

22 komentarze do „DOMOWY SOS SEROWY DO NACHOS LUB MAKARONU

  1. Edyta

    Jakie to dobre. Bardzo lubie makaron z sosem serowym i kiedys jadlam z nachosami, pycha. Bardzo fajny przepis i apetyczne zdjecia, pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *