RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

przez | 21 stycznia 2021


Domowe racuchy drożdżowe z jabłkiem na pewno wszyscy znają. Danie na słodko, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Ta wersja jest jeszcze lepsza od klasycznej, bo zawiera całe plasterki jabłek z cynamonem, otulone puszystym ciastem. Idealnie pasują na podwieczorek lub drugie śniadanie. Gorąco polecam, palce lizać 🙂
Przepis:
200 ml letniego mleka
150 gr mąki pszennej
40 gr mąki kukurydzianej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka suchych drożdży

2 średniej wielkości jabłka
4 łyżeczki cukru pudru lub drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki kukurydzianej

około 1/2 litra oleju do smażenia
cukier puder do posypania

W misce mieszamy cukier z drożdżami i mlekiem, odstawiamy na 10 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy kukurydzianą, cukier waniliowy, mieszamy, wlewamy rozczyn, dodajemy jajka i masło, mieszamy kilka minut rózgą, aby powstało gładkie ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy na plasterki grubości około 4 – 5 mm, układamy na desce i z każdego plasterka wykrawamy środek z gniazdami nasiennymi. W płaskiej misce mieszamy cukier z cynamonem i mąką kukurydzianą, każdy plasterek wkładamy i obtaczamy z obu stron. W rondlu rozgrzewamy olej. Odkrywamy miskę z ciastem drożdżowym, każdy plasterek jabłka zanurzamy w cieście z obu stron, aby dokładnie pokryło się warstwą ciasta. Smażymy partiami, aby swobodnie pływały w oleju po 2 – 3 racuchy po około 1,5 minuty z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy, podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem. Smacznego 🙂

35 komentarzy do „RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

  1. Paulina P.

    Mniam! Jabłko to mój ulubiony dodatek podczas wypieków. Niezależnie czy chodzi o ciasta, czy o placuszki i racuchy. Uwielbiam to słodko-kwaskowate połączenie 🙂

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Uwielbiam! Ja to jestem taka racuchowa dziewczyna 🙂 Wyglądają tak apetycznie i niemal czuję ich słodki zapach przez monitor! Smak dzieciństwa 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Skomentuj Paulina P. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *