Zupa aztecka jest bardzo popularna w Meksyku. To też moja ulubiona meksykańska zupa, smaczna i prosta w przygotowaniu. Z punktu widzenia polskiej kuchni, zupa azteca przypomina pomidorówkę, ale z zupełnie innymi dodatkami. Jak to często bywa w kuchni meksykańskiej właśnie dodatki nadają niepowtarzalny smak i charakter potrawie, przede wszystkim smażone cienkie paski kukurydzianej tortilli, awokado i ser. Ze względu na tortille zupa występuje też czasami pod nazwą “sopa de tortilla”. Zupa aztecka jest bardzo sycąca, może wystarczyć za cały obiad. Tradycyjnie w przepisie używa się papryki chile pastilla, czyli suszonej chile chilaca, która dodaje trochę dymnego posmaku. W Polsce raczej trudno będzie ją kupić, więc proponuję zastąpić ją wędzoną słodką papryką w proszku lub suszoną śliwką. Podobnie z ziołami, w klasycznej wersji używa się epazote, czyli komosy piżmowej, którą można zastąpić oregano i szczyptą mielonych goździków. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka oleju
1 łyżeczka oregano
szczypta mielonych goździków
2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki lub około kilograma dojrzałych świeżych pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
1 ostra papryczka chili pokrojona w kostkę
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
2 śliwki wędzone lub suszone (opcjonalnie)
1 litr rosołu z kurczaka
sól i pieprz
Dodatki:
kukurydziane tortille pokrojone na 0,5 cm paseczki i usmażone przez około 30 sekund w bardzo gorącym oleju, tak aby były bardzo chrupiące (ewentualnie pokruszone nachosy)
awokado pokrojone w kostkę
ser feta w kawałkach lub ser żółty, np. cheddar starty na tarce o dużych oczkach
kleks śmietany
posiekana kolendra
sok z limonki
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, lekko solimy, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek, śliwki, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy pomidory z puszki, rosół, oregano, goździki i papryczkę, zagotowujemy, dodajemy paprykę w proszku, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyjmujemy śliwki, zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy ciepłą z dodatkami. Smacznego 🙂
Składniki naprawdę zapowiadają meksykański efekt… Muszę spróbować, jeszcze w tym tygodniu 🙂 Z dodatków postawię chyba na tortillę, nachosy – następnym razem 🙂 Świetne masz te przepisy, dziewczyno!
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Trochę obawiałabym się o ostrość tej zupy 😉
o tej porze roku wszystkie zupy zjadam z apetytem!
Nie jadłam jeszcze takiej zupy, ale myślę, że by mi posmakowała 😉
Serdecznie polecam 🙂
M
Wygląda obłędnie 🙂
Przepysznie wygląda. Kocham zupy 🙂
Wygląda świetnie z chęcią bym spróbowała 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Ja nie mogę się oprzeć awokado i jestem pewna ,że ta zupa jest pyszna 🙂
Niesamowita jest ta zupka, naprawde narobilas mi checi 🙂
Ciekawa kompozycja smaków, chętnie wypróbuję 🙂 Jestem przekonana, że zasmakuję w tej zupie i polubi ją cała moja rodzina 🙂 Świetny przepis! 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję serdecznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Ależ smakowy mix! Nigdy takiej zupy nie jadłam, nawet nie potrafię sobie wyobrazić jej smaku. Zdecydowanie do spróbowania w wolny weekend:)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki…ech. Byle do Świąt;)
Dziękuję bardzo 🙂 zachęcam do spróbowania 🙂
M
Nie mogę ostrego ;(
wydaje się być smaczna mega !
Nigdy nie jadłam, ale jak patrzę na listę składników, to nie mam wątpliwości, że mi posmakuje 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Ależ musi być pyszna i do tego zdrowa, uwielbiam takie dania:)
Dziękuję bardzo 🙂 gorąco polecam 🙂
M
Ahhh aż ślinka cieknie patrząc na tę zupkę 🙂
Uwielbiam ją ❤
Pyszna zupa <3 Ależ ona musi być aromatyczna, a do tego tak smaczne dodatki – mniam! 😀
Dziękuję bardzo 🙂
M
Powiem szczerze, że nie wiem, czy by mi smakowało, ale wygląda na pewno obłędnie.
Super przepis . Takie różnorodne składniki 🙂
Dzięki za przepis – zrobię taką zupę 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Nigdy nie jadłam ale z chęcią bym spróbowała 😉
Lubię pomidorowe wariacje – ostatnio robiłam pomidorówkę z mlekiem kokosowym. Twojej propozycji też chętnie spróbuję.
Niesamowite dodatki sprawiają, że chciałoby się zupy spróbować od razu. Nie mogę się doczekać, kiedy ją przygotuję:)
zupa pierwsza klasa
Pingback: Kuchnia meksykańska - Księga smaku