EMPANADAS Z AROMATYCZNYMI PIECZARKAMI

przez | 15 listopada 2020


Empanadas, czyli danie w rodzaju pierogów smażonych lub pieczonych, popularne w różnych krajach Ameryki Łacińskiej. Można je spotkać w Argentynie, czy Chile, popularne są także w Meksyku. Empanadas mogą zawierać nadzienie z ziemniaków, sera lub dyni, ale chyba najpopularniejsze są te z mięsem. To jest wersja z aromatycznymi pieczarkami, doprawionymi wyrazistymi przyprawami. Przepisy na ciasto też mogą być różne, bardzo fajnie smakują empanadas z ciasta kruchego w wersji pieczonej, a nie smażonej i są też oczywiście zdrowsze. Empanadas to pyszna przekąska, najlepiej z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
250 gr mąki pszennej
110 gr bardzo zimnego masła (najlepiej włożyć do zamrażalnika na godzinę)
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 – 30 ml zimnej wody
(nadzienie)
250 gr pieczarek drobno pokrojonych
1 łyżka oleju
2 łyżeczki masła
1 mała cebula drobno pokrojona
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko na twardo obrane i drobno pokrojone
sól i pieprz

1 żółtko do smarowania ciasta

Zaczynamy od nadzienia. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżeczkę masła, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając przez około 5 minut na średnim ogniu, aż woda odparuje, dodajemy przyprawy, mieszamy, smażymy przez minutę, dodajemy łyżeczkę masła, posypujemy mąką, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy rozgniatając jajko łyżką, odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy nożem lub widelcem, zagarniając do środka, aż uzyskamy grudki, dodajemy jajko i wodę, zagniatamy rękami szybko ciasto (możemy też zrobić ciasto w malakserze). Jak tylko składniki połączą się w ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki (nie wyrabiamy ciasta długo, bo stanie się twarde). Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, wycinamy kółka o średnicy około 8 – 10 cm, brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem przy pomocy pędzelka, na środek układamy czubatą łyżkę nadzienia i zlepiamy jak pierogi, brzegi możemy docisnąć końcem widelca, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch empanadas smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut. Podajemy z sosem. Smacznego 🙂

39 komentarzy do „EMPANADAS Z AROMATYCZNYMI PIECZARKAMI

  1. Luiza

    Dasz wiarę, że pierogi jako takie nauczyłam się lepić dopiero jak miałam 35 lat? Wcześniej robiłam tylko pieczone, z ciasta drożdżowego. A Twoja propozycja z pewnością warta jest wypróbowania – zarówno jeśli chodzi o ciasto jak i farsz 🙂 I właśnie nie z barszczykiem a sosem…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *