Empanadas, czyli danie w rodzaju pierogów smażonych lub pieczonych, popularne w różnych krajach Ameryki Łacińskiej. Można je spotkać w Argentynie, czy Chile, popularne są także w Meksyku. Empanadas mogą zawierać nadzienie z ziemniaków, sera lub dyni, ale chyba najpopularniejsze są te z mięsem. To jest wersja z aromatycznymi pieczarkami, doprawionymi wyrazistymi przyprawami. Przepisy na ciasto też mogą być różne, bardzo fajnie smakują empanadas z ciasta kruchego w wersji pieczonej, a nie smażonej i są też oczywiście zdrowsze. Empanadas to pyszna przekąska, najlepiej z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
250 gr mąki pszennej
110 gr bardzo zimnego masła (najlepiej włożyć do zamrażalnika na godzinę)
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 – 30 ml zimnej wody
(nadzienie)
250 gr pieczarek drobno pokrojonych
1 łyżka oleju
2 łyżeczki masła
1 mała cebula drobno pokrojona
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko na twardo obrane i drobno pokrojone
sól i pieprz
1 żółtko do smarowania ciasta
Zaczynamy od nadzienia. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżeczkę masła, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając przez około 5 minut na średnim ogniu, aż woda odparuje, dodajemy przyprawy, mieszamy, smażymy przez minutę, dodajemy łyżeczkę masła, posypujemy mąką, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy rozgniatając jajko łyżką, odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy nożem lub widelcem, zagarniając do środka, aż uzyskamy grudki, dodajemy jajko i wodę, zagniatamy rękami szybko ciasto (możemy też zrobić ciasto w malakserze). Jak tylko składniki połączą się w ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki (nie wyrabiamy ciasta długo, bo stanie się twarde). Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, wycinamy kółka o średnicy około 8 – 10 cm, brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem przy pomocy pędzelka, na środek układamy czubatą łyżkę nadzienia i zlepiamy jak pierogi, brzegi możemy docisnąć końcem widelca, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch empanadas smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut. Podajemy z sosem. Smacznego 🙂
Kiedyś jadłam i bardzo mi smakowały, ale o nich zapomniałam. Dzięki za przypomnienie!
Bardzo mi miło 🙂
M
Jak z pieczarkami to na pewno będą mi smakować 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Kiedyś jadlam i bardzo mi smakowały 🙂
Twoje wyglądają bardzo pysznie.
Gorąco polecam 🙂
M
ooo tak zjadłabym sobie
Sama nie wiem czy bym umiała zrobić, ale zjeść na pewno 🙂
Pysznie wyglądają 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Warto się skusić 🙂
M
zjadłabym z wielką chęcią!
Uwielbiam takie☺
Zgłodniałam czytając Twój post , mam na nie wielką ochotę 😉
Bardzo mi miło 🙂
M
Jakie cudowne pierozki, uwielbiam 🙂
Coś ciekawego 🙂 super przepis
Dasz wiarę, że pierogi jako takie nauczyłam się lepić dopiero jak miałam 35 lat? Wcześniej robiłam tylko pieczone, z ciasta drożdżowego. A Twoja propozycja z pewnością warta jest wypróbowania – zarówno jeśli chodzi o ciasto jak i farsz 🙂 I właśnie nie z barszczykiem a sosem…
Zachęcam gorąco do spróbowania 🙂
Pozdrawiam,
M
Mniam jak pysznie Madziu, oj narobiłaś mi teraz smaka 🙂
Dziękuję Marzenko 🙂
M
jak cudownie wygladaja!
Uwielbiam takie dania 🙂
Uwielbiam takie dania, co prawda takich pierogów jeszcze nie jadłam, ale zainspirowałaś mnie:)
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
Do schrupania 🙂
Oj zjadłabym 🙂
Ale super. Ciekawe czy udałoby mi się takie przygotować 🙂
Na pewno dasz radę 🙂
M
Bardzo smakowite pierożki 🙂
Zjadłabym je z ogromną przyjemnością 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
uwielbiam to! Często robię 🙂
In my country this Empanada dish is called ‘Pastel’.
Also filled with small pieces of carrots and chicken roghurt.
Greetings from Indonesia.
Thanks a lot 🙂
M
Ale pyszności 🙂 Z chęcią bym zjadła 😉
Gorąco polecam 🙂
M
Pierogi love pod każdą postacią, bardzo apetycznie wyglądają i nadzienie też smaczne 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Chętnie bym takie zjadła 🙂
Jak pięknie się prezentują 🙂
Ciekawe danie, nie słyszałam o nim wcześniej 🙂
Przypominają nasze pieczone pierogi 🙂