KRUCHA TARTA Z PIECZARKAMI, BURAKIEM I GROSZKIEM


Niedawno proponowałam kruchą tartę z dynią, brokułem i fetą, a dzisiaj kolejna tarta z pieczarkami, burakiem i groszkiem. Tarta to jak dla mnie zawsze dobry pomysł, zarówno na słodko, jak i na słono. Najbardziej lubię tartę na kruchym cieście z różnymi dodatkami, tym razem to fajne, kolorowe i smaczne składniki, zatopione w sosie jajeczno-śmietanowym z odrobiną parmezanu. Tarta z pieczarkami, burakiem i groszkiem to francuska klasyka, która zawsze smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 średni burak (ugotowany lub upieczony)
1 łyżka soku z cytryny
200 gr pieczarek
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta tymianku
sól i pieprz
1/2 szklanki mrożonego groszku

½ szklanki śmietany
½ szklanki greckiego jogurtu
2 duże jajka
sól i pieprz
30 gr tartego parmezanu

Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i wodę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, zdejmujemy papier i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki pokrojone na plasterki, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 6 – 7 minut, aż woda odparuje, dodajemy czosnek, tymianek, mieszamy, smażymy przez minutę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Obranego buraka kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy. Groszek gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie odsączamy.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Nakładamy na ciasto kawałki buraka, pieczarki, groszek, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, jogurtem i serem, możemy dla ozdoby położyć kilka połówek pomidorków koktajlowych. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “KRUCHA TARTA Z PIECZARKAMI, BURAKIEM I GROSZKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.