Niedawno proponowałam kruchą tartę z dynią, brokułem i fetą, a dzisiaj kolejna tarta z pieczarkami, burakiem i groszkiem. Tarta to jak dla mnie zawsze dobry pomysł, zarówno na słodko, jak i na słono. Najbardziej lubię tartę na kruchym cieście z różnymi dodatkami, tym razem to fajne, kolorowe i smaczne składniki, zatopione w sosie jajeczno-śmietanowym z odrobiną parmezanu. Tarta z pieczarkami, burakiem i groszkiem to francuska klasyka, która zawsze smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 g mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 g zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 średni burak (ugotowany lub upieczony)
1 łyżka soku z cytryny
200 g pieczarek
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta tymianku
sól i pieprz
1/2 szklanki mrożonego groszku
½ szklanki śmietany
½ szklanki greckiego jogurtu
2 duże jajka
sól i pieprz
30 g tartego parmezanu
Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i wodę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy papierem do góry, zdejmujemy papier i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki pokrojone na plasterki, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 6 – 7 minut, aż woda odparuje, dodajemy czosnek, tymianek, mieszamy, smażymy przez minutę, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Obranego buraka kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy. Groszek gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie odsączamy.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Nakładamy na ciasto kawałki buraka, pieczarki, groszek, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, jogurtem i serem, możemy dla ozdoby położyć kilka połówek pomidorków koktajlowych. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂
Uwielbiam tarty ale brak czasu miałam na ewno zrobię pozdrawiam
Polecam serdecznie 🙂
M
Nadzienie tarty wyjątkowo ciekawe, warte wypróbowania:)
Gorąco polecam 🙂
M
Pyszne połączenie <3
Uwielbiam tarty, zawsze jadłam tylko na słodko 🙂
Gorąco polecam, też smaczna 🙂
M
Czytam notkę a potem chodzę głodna 🙂 Bo takie smaka narobisz . Ładne to tez wyglada
Warto się skusić 🙂
M
Uwielbiam tarty ale z burakiem jeszcze nie jadłam 🙂
Cudnie się prezentuje ☺☺
Smakowicie wygląda 🙂
„Zapraszam także do siebie na nowy post – KLIK
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Świetny pomysł, tarta wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Tarta wygląda mega smacznie, i jak tu się nie skusić na kawałek 🙂
Trzeba się skusić 🙂
M
Uważam, że feta i buraczek kochają się z wzajemnością, uwielbiam. Kruche wytrawne wypieki – też 🙂
Wegańską bym zjadła 🙂
Bardzo lubie wszystkie tarty, a juz takie z dodatkiem buraczka sa idealne 🙂
First I though this was pizza
So good recipe darling
xx
Nie jadłam nigdy wytrawnej tarty. Wygląda smakowicie i na pewno super smakuje 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Ależ pysznie nadziana 🙂
alez taka tarta musi byc pyszna
Takiej tarty jeszcze nie jadłam 🙂
Wygląda apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Zjadłbym z przyjemnością!
Dawno nie robiłam żadnej tarty. W weekend wypróbuję Twój przepis 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Nadzienie urozmaicone. Ciekawa jestem smaku 🙂
Już wiem jaka będzie następna tarta na moim stole:) Jestem fanką wszelkich tart na słono, a Twoja wygląda bardzo smacznie;)
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M