ZUPA AZTECA (SOPA AZTECA, SOPA DE TORTILLA)

przez | 18 listopada 2020


Zupa aztecka jest bardzo popularna w Meksyku. To też moja ulubiona meksykańska zupa, smaczna i prosta w przygotowaniu. Z punktu widzenia polskiej kuchni, zupa azteca przypomina pomidorówkę, ale z zupełnie innymi dodatkami. Jak to często bywa w kuchni meksykańskiej właśnie dodatki nadają niepowtarzalny smak i charakter potrawie, przede wszystkim smażone cienkie paski kukurydzianej tortilli, awokado i ser. Ze względu na tortille zupa występuje też czasami pod nazwą “sopa de tortilla”. Zupa aztecka jest bardzo sycąca, może wystarczyć za cały obiad. Tradycyjnie w przepisie używa się papryki chile pastilla, czyli suszonej chile chilaca, która dodaje trochę dymnego posmaku. W Polsce raczej trudno będzie ją kupić, więc proponuję zastąpić ją wędzoną słodką papryką w proszku lub suszoną śliwką. Podobnie z ziołami, w klasycznej wersji używa się epazote, czyli komosy piżmowej, którą można zastąpić oregano i szczyptą mielonych goździków. Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 łyżka oleju
1 łyżeczka oregano
szczypta mielonych goździków
2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki lub około kilograma dojrzałych świeżych pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę
1 ostra papryczka chili pokrojona w kostkę
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
2 śliwki wędzone lub suszone (opcjonalnie)
1 litr rosołu z kurczaka
sól i pieprz

Dodatki:
kukurydziane tortille pokrojone na 0,5 cm paseczki i usmażone przez około 30 sekund w bardzo gorącym oleju, tak aby były bardzo chrupiące (ewentualnie pokruszone nachosy)
awokado pokrojone w kostkę
ser feta w kawałkach lub ser żółty, np. cheddar starty na tarce o dużych oczkach
kleks śmietany
posiekana kolendra
sok z limonki

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, lekko solimy, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek, śliwki, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy pomidory z puszki, rosół, oregano, goździki i papryczkę, zagotowujemy, dodajemy paprykę w proszku, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyjmujemy śliwki, zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy ciepłą z dodatkami. Smacznego 🙂

35 komentarzy do „ZUPA AZTECA (SOPA AZTECA, SOPA DE TORTILLA)

  1. Luiza

    Składniki naprawdę zapowiadają meksykański efekt… Muszę spróbować, jeszcze w tym tygodniu 🙂 Z dodatków postawię chyba na tortillę, nachosy – następnym razem 🙂 Świetne masz te przepisy, dziewczyno!

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Ciekawa kompozycja smaków, chętnie wypróbuję 🙂 Jestem przekonana, że zasmakuję w tej zupie i polubi ją cała moja rodzina 🙂 Świetny przepis! 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  3. Agnieszka

    Ależ smakowy mix! Nigdy takiej zupy nie jadłam, nawet nie potrafię sobie wyobrazić jej smaku. Zdecydowanie do spróbowania w wolny weekend:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki…ech. Byle do Świąt;)

    Odpowiedz
  4. Dorota

    Niesamowite dodatki sprawiają, że chciałoby się zupy spróbować od razu. Nie mogę się doczekać, kiedy ją przygotuję:)

    Odpowiedz
  5. Pingback: Kuchnia meksykańska - Księga smaku

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *