ZUPA KREM Z DYNI I SOCZEWICY


Sezon dyniowy w pełni, więc nie może zabraknąć zupy z dyni. Co roku staram się przygotować nową wersję tej zupy. Najbardziej lubię dynię hokkaido, ale tym razem użyłam dyni piżmowej, bo hokkaido nie udało mi się kupić w Meksyku. Smak dyni podkreślają aromatyczne i rozgrzewające przyprawy, a czerwona soczewica zagęszcza zupę, dzięki temu jest bardziej pożywna. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest bardziej kremowa. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 dynia piżmowa o wadze około 1,2 kg
1 duża cebula pokrojona w plasterki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
3 – 4 szklanki gorącej wody lub bulionu
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 szklanki mleczka kokosowego
sól, pieprz

Dodatki: grzanki, natka pietruszki lub kolendra

Dynię myjemy, kroimy na kawałki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Otrzymane części kroimy na dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło, dodajemy cebulę i dynię. Smażymy 3 minuty mieszając, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze minutę mieszając. Zalewamy wodą lub bulionem, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy soczewicę przepłukaną na sitku zimną wodą, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nalewamy do talerzy, podajemy z dodatkami, smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “ZUPA KREM Z DYNI I SOCZEWICY”

  1. Pyszny przepis, w sam raz na tę porę roku 🙂 Jeszcze nie robiłam nic z dyni, ale mam w planach ją kupić, kocham ten smak 🙂 Wspaniały wpis kochana! Inspirujący 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.