FAJITAS Z KURCZAKIEM

Fajitas to danie, które kojarzy się z Meksykiem, ale właściwie to bardziej potrawa tzw. TEX-MEX, czyli z pogranicza USA i Meksyku. W skrócie można powiedzieć, że chodzi o kawałki mięsa, papryki i cebuli, które grilluje się lub piecze, a następnie zawija w tortille. Nazwa podobno pochodzi od sposobu krojenia składników w paski. Najbardziej tradycyjne fajitas przygotowuje się z wołowiny, ale obecnie popularne stało się fajitas z kurczaka. To danie, które przygotowuje się łatwo i szybko. Oprócz samego fajitas ważne są także dodatki, czyli tortille, sok z limonki, kolendra, sałata, a ja lubię to danie także z guacamole. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
około 700 gr piersi lub udek z kurczaka bez skóry i kości
2 papryki w różnych kolorach
1 duża czerwona cebula

1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 – 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka octu z białego wina
4 łyżki oleju

Mięso kurczaka kroimy w paski o szerokości około 2 cm, ja użyłam mięsa z udek, więc trochę nie wyglądają jak paski. Obrane papryki kroimy w paski o szerokości około 1 cm, obraną cebulę kroimy na półplasterki o grubości około 0,5 cm. Przyprawy mieszamy z olejem i octem w dużej misce, wkładamy mięso, papryki i cebulę, mieszamy dokładnie, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w jednej warstwie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25 – 35 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie). Podajemy od razu z dodatkami. Smacznego 🙂

37 odpowiedzi do “FAJITAS Z KURCZAKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.