Sezon dyniowy w pełni, więc nie może zabraknąć zupy z dyni. Co roku staram się przygotować nową wersję tej zupy. Najbardziej lubię dynię hokkaido, ale tym razem użyłam dyni piżmowej, bo hokkaido nie udało mi się kupić w Meksyku. Smak dyni podkreślają aromatyczne i rozgrzewające przyprawy, a czerwona soczewica zagęszcza zupę, dzięki temu jest bardziej pożywna. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest bardziej kremowa. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 dynia piżmowa o wadze około 1,2 kg
1 duża cebula pokrojona w plasterki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
3 – 4 szklanki gorącej wody lub bulionu
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 szklanki mleczka kokosowego
sól, pieprz
Dodatki: grzanki, natka pietruszki lub kolendra
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Otrzymane części kroimy na dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło, dodajemy cebulę i dynię. Smażymy 3 minuty mieszając, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze minutę mieszając. Zalewamy wodą lub bulionem, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy soczewicę przepłukaną na sitku zimną wodą, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nalewamy do talerzy, podajemy z dodatkami, smacznego 🙂
Nie jadłam nigdy zupy z dyni, ale z chęcią bym spróbowała 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Idealne zupa na taka pogodę. Fajny przepis .
Dziękuję pięknie 🙂
M
Smaczne połączenie, a zupka pierwsza klasa 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
bardzo fajna zupa
Takiej zupki jeszcze nie jadłam ale z pewnością jest smakowita 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Bardzo lubię takie zupki ☺
musi bardzo rozgrzewać!
Uwielbiam zupy krem z dyni. Choć za soczewicą nie przepadam to na tą zupkę chętnie się skuszę.
Warto spróbować 🙂
M
Super propozycja na jesienną zupkę 🙂
W sezonie dyniowym obowiązkowo 🙂
M
Zupa z dyni… mniam…. 🙂
Odżywczy i smaczny 🙂
Pyszny przepis, w sam raz na tę porę roku 🙂 Jeszcze nie robiłam nic z dyni, ale mam w planach ją kupić, kocham ten smak 🙂 Wspaniały wpis kochana! Inspirujący 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
Gorąco polecam 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszne połączenie.
Pyszny i aromatyczny krem! <3
Samo zdrowie 😀
Uwielbiam zupę dyniową!
OK, już dopisałam czerwoną soczewicę do listy zakupów (resztę mam na stanie). Mój organizm po prostu domaga się TEJ zupy!
Super, życzę smacznego 🙂
M
Idealna na jesień ❤
Nigdy wcześniej nie jadłam, muszę spróbować!
Gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam zupę z dyni ale rzadko ja gotuję bo moi domownicy nie przepadają za smakiem dyni.
Kocham kremy z dynii 🙂 trzeba się nią nacieszyć póki jest 🙂
Jak ja kocham zupę – krem z dyni 🙂 Ostatnio taką jadłam, ale z dodatkiem soczewicy to byłaby dla mnie nowość 🙂
Dynię odkryłam dopiero kilka lat temu. Wcześniej moja mama robiła tylko kompot z dynii. A tymczasem dynia ma taki potencjał! 🙂
Pingback: Halołinki i Wszystkich Świętych – Tematy do rozmowy