BABKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM (Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW)


Tradycyjnie babkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych ziemniaków. Taka babka jest bardzo smaczna, jednak babka z gotowanych ziemniaków jest też pyszna, a do tego dużo lżejsza. Co prawda to danie mimo wszystko trudno zaliczyć do potraw dietetycznych, ale warto spróbować, bo ma świetny smak. Ja zrobiłam z dodatkiem wędzonego łososia, ale można oczywiście użyć też innych składników, jak kiełbasa albo podsmażone pieczarki. Babka ziemniaczana fajnie smakuje, jako oddzielne danie, ale może również być dodatkiem do obiadu. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
600 gr ziemniaków
45 gr masła stopionego i ostudzonego
2 jajka
200 gr łososia wędzonego na zimno
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dodajemy oregano, szczyptę soli i pieprzu, masło i żółtka, mieszamy, dodajemy łososia pokrojonego na małe kawałeczki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy dwie łyżki piany do masy ziemniaczanej, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy kolejne dwie łyżki mieszamy i resztę piany, mieszając delikatnie. Masę przekładamy do formy na babkę z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, delikatnie wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 35 – 45 minut (sprawdzamy patyczkiem), wyjmujemy z pieca, odstawiamy na około 15 minut, wyjmujemy z formy i podajemy z ulubionym sosem, smacznego 🙂

26 odpowiedzi do “BABKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM (Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW)”

  1. Uwielbiam wszystko, co ziemniaczane, choć spożywanie kartofelków muszę ograniczać przez cukrzycę, która mnie dopadła. Kawałeczka Twojej baby nie byłabym jednak sobie w stanie odmówić.
    Serdecznie pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.