WARSTWOWA SAŁATKA GRECKA Z SOSEM TZATZIKI

przez | 5 października 2020


Po meksykańskiej kuchni, dzisiaj coś greckiego. Kuchnia grecka kojarzy mi się z wakacjami, błękitem nieba i kolorową sałatką. To jest wersja warstwowa, można powiedzieć na bogato, to zawiera też dodatkowe składniki, a przez to jeszcze smaczniejsza. Sos tzatziki to bardzo popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. Można go podawać z warzywami, do mięsa z grilla, pasuje też świetnie do sałatki. Sałatkę umieściłam w szklanych słoikach, ale fajnie też wygląda w jednym szklanym naczyniu. Nie podaję bardzo precyzyjnie ilości warzyw, bo to zależy od tego, jakiej szerokości warstwy chcecie uzyskać, to bardziej inspiracja, jak fajnie podać grecką sałatkę. Słoiki są o tyle wygodne, że sałatkę można zabrać ze sobą. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(sos tzatziki)
200 gr jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
1 średni ogórek
1 – 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól

Poszczególne warstwy: sałata, majonez, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, ogórek, oliwki, żółta papryka, ser feta, natka pietruszki

Przygotowanie sosu zaczynamy od starcia ogórka na tarce o dużych oczkach (możemy też przekroić ogórka wzdłuż na pół i usunąć pestki), solimy delikatnie, mieszamy, odstawiamy na 10 minut, odciskamy nadmiar wody z ogórka, dodajemy jogurt, czosnek, mieszamy, doprawiamy solą i wstawiamy na pół godziny do lodówki (nie cały sos może zostać wykorzystany do sałatki). W szklanych naczyniach układamy na dnie kawałki sałaty, trochę majonezu, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, nakładamy warstwę sosu. Ogórek kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, resztę kroimy na paski, układamy na sosie, następnie oliwki pokrojone na pół, paprykę pokrojoną w kostkę, posypujemy kawałkami sera feta, sos, wierzch dekorujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂

26 komentarzy do „WARSTWOWA SAŁATKA GRECKA Z SOSEM TZATZIKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *