KRUCHA TARTA Z DYNIĄ, BROKUŁEM I SEREM FETA


Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, można ją przygotować na słodko lub wytrawnie. Najbardziej lubię na kruchym cieście z różnymi dodatkami, często sezonowymi. Tym razem to tarta na bogato, bo w nadzieniu kryje się pieczona dynia, brokuł i ser feta, zatopione w sosie jajeczno-śmietanowym z odrobiną parmezanu. Tarta jest pyszna i ładnie się prezentuje. Tarta, to nie jest danie dietetyczne, dlatego spróbowałam ją trochę odchudzić i zmieszałam śmietanę z gęstym jogurtem greckim pół na pół. Francuska klasyka, która zawsze pysznie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 żółtko
1 – 2 łyżki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/2 małego brokuła
250 gr upieczonej dyni pokrojonej w 2 cm kostkę
100 gr sera feta w małych kawałkach
½ szklanki śmietany
½ szklanki greckiego jogurtu
2 duże jajka
sól i pieprz
25 gr tartego parmezanu
kilka pomidorków koktajlowych

Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie gotujemy brokuła “al dente”, dokładnie odsączamy, większe różyczki kroimy na pół, małe pozostawiamy w całości. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Nakładamy na ciasto brokuły, kawałki dyni, ser feta i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, jogurtem i tartym serem, z odrobiną soli i pieprzu, na wierzchu układamy kilka pomidorków przekrojonych na pół. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 – 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “KRUCHA TARTA Z DYNIĄ, BROKUŁEM I SEREM FETA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.