KRUCHA TARTA Z DYNIĄ, BROKUŁEM I SEREM FETA


Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, można ją przygotować na słodko lub wytrawnie. Najbardziej lubię na kruchym cieście z różnymi dodatkami, często sezonowymi. Tym razem to tarta na bogato, bo w nadzieniu kryje się pieczona dynia, brokuł i ser feta, zatopione w sosie jajeczno-śmietanowym z odrobiną parmezanu. Tarta jest pyszna i ładnie się prezentuje. Tarta, to nie jest danie dietetyczne, dlatego spróbowałam ją trochę odchudzić i zmieszałam śmietanę z gęstym jogurtem greckim pół na pół. Francuska klasyka, która zawsze pysznie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę do tarty o średnicy 21 – 24 cm):
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
125 gr zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 żółtko
1 – 2 łyżki lodowatej wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1/2 małego brokuła
250 gr upieczonej dyni pokrojonej w 2 cm kostkę
100 gr sera feta w małych kawałkach
½ szklanki śmietany
½ szklanki greckiego jogurtu
2 duże jajka
sól i pieprz
25 gr tartego parmezanu
kilka pomidorków koktajlowych

Najpierw przygotujemy ciasto (ja robię to w malakserze). Mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy szybko ciasto, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość foremki, przekładamy do formy i wylepiamy dno i boki, robimy nakłucia widelcem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie gotujemy brokuła “al dente”, dokładnie odsączamy, większe różyczki kroimy na pół, małe pozostawiamy w całości. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, wkładamy na ciasto papier do pieczenia obciążony fasolą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut, zdejmujemy papier z fasolą i ciasto pieczemy jeszcze przez 10 minut. Nakładamy na ciasto brokuły, kawałki dyni, ser feta i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, jogurtem i tartym serem, z odrobiną soli i pieprzu, na wierzchu układamy kilka pomidorków przekrojonych na pół. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 – 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce przez około 15 minut i podajemy. Smacznego 🙂

34 odpowiedzi do “KRUCHA TARTA Z DYNIĄ, BROKUŁEM I SEREM FETA”

  1. Jestem oczarowana tą tarta Niestety nie mam pojęcia jakiej dyni użyć i jak ją upiec. Bardzo proszę o pomoc i podpowiedź

    1. Do tej tarty można użyć różnych gatunków dyni, jednak najbardziej polecam dynię hokkaido, bo ma piękny kolor i miękką skórkę, której nie trzeba obierać. Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na pół, łyżką usuwamy pestki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy szczyptą soli, skrapiamy dwoma łyżkami oliwy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Życzę smacznego 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.