PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Parówki w cieście francuskim to prosta i smaczna przekąska. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, natomiast ważne, aby użyć parówek i ciasta francuskiego dobrej jakości. Parówki w cieście francuskim można podać, jako oddzielne danie z ulubionym sosem lub kuczupem, albo jako dodatek, np. do zupy krem. Ja właśnie tak je podałam do zupy krem z kalafiora. Parówki można po prostu owinąć ciastem, ale ja ponacinałam parówki w cieście, żeby danie było bardziej atrakcyjne. To prosty trik (zainspirowany przez Winiary), a dzięki temu danie wygląda bardziej atrakcyjnie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego
parówki
1 żółtko

Z parówek usuwamy osłonki (jeśli się znajdują). Z ciasta wycinamy prostokąty, takiej wielkości, aby można było zawinąć parówkę z małym zakładem i aby na końcach zostało po około 1,5 cm ciasta. Parówki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą nacinamy na 2/3 szerokości (uważamy, żeby nie przeciąć parówki do końca), co 7 – 8 mm, zawijamy parówki z ciastem tworząc kółko, sklejamy końce ze sobą, możemy je spiąć wykałaczką. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 – 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego 🙂

22 odpowiedzi do “PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.