Parówki w cieście francuskim to prosta i smaczna przekąska. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, natomiast ważne, aby użyć parówek i ciasta francuskiego dobrej jakości. Parówki w cieście francuskim można podać, jako oddzielne danie z ulubionym sosem lub kuczupem, albo jako dodatek, np. do zupy krem. Ja właśnie tak je podałam do zupy krem z kalafiora. Parówki można po prostu owinąć ciastem, ale ja ponacinałam parówki w cieście, żeby danie było bardziej atrakcyjne. To prosty trik (zainspirowany przez Winiary), a dzięki temu danie wygląda bardziej atrakcyjnie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego
parówki
1 żółtko
Z parówek usuwamy osłonki (jeśli się znajdują). Z ciasta wycinamy prostokąty, takiej wielkości, aby można było zawinąć parówkę z małym zakładem i aby na końcach zostało po około 1,5 cm ciasta. Parówki w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą nacinamy na 2/3 szerokości (uważamy, żeby nie przeciąć parówki do końca), co 7 – 8 mm, zawijamy parówki z ciastem tworząc kółko, sklejamy końce ze sobą, możemy je spiąć wykałaczką. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 – 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego 🙂
Świetnie wyglądają te parówki:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
super przekąska!
Super sposób podania. Czasami robię dla dzieciaków, ale zawijam wzdłuż. Twoje wyglądają dużo bardziej apetycznie
Dziękuję bardzo 🙂 mam nadzieję, że wypróbujecie tej wersji 🙂
M
Wygląda bardzo efektownie <3
Prosto i smacznie 🙂
Aż mi się przypomniało jak moja siostra robila podobne na sylwestra. Przepyszne są
Zgadza się 🙂
M
Proste i pyszne ☺
robilam kiedys dobre byly:)
Ja często robię parówki w cieście francuskim, ale Twój sposób jest przecudny. Następnym razem też tak spróbuję.
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Uwielbiam! Bardzo często robimy takie na kolację 🙂
Zjadłabym z chęcią 🙂
Prosto tanio i smacznie 😉
powiem jedno – uwielbiam!
Moje ulubione! Idealne na imprezę 🙂
Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią. Smacznie i jak pięknie się prezentują 🙂
Wow, też kiedyś takie robiliśmy, ale nie wyglądały tak smakowcie 😉
świetny pomysł. I jak ładnie wyglądaja
Mniami! uwielbiam takie nie zdrowe przekąski ;P