Ciasto dyniowe z migdałową kruszonką, to dla mnie hit sezonu dyniowego. Ma fajny kolor, jest pyszne, wilgotne i pięknie pachnie, a w środku kryje suszoną żurawinę, która jeszcze wzbogaca smak. Dodatkowa zaleta jest taka, że robi się je podobnie do muffinek, czyli wystarczy zmieszać składniki, nie trzeba używać miksera. Najważniejsze jest dobre puree z dyni, nie może być za mokre, bo wyjdzie zakalec. Na wierzchu dodałam migdałową kruszonkę, dzięki temu ciasto dyniowe ładniej się prezentuje i oczywiście też jeszcze lepiej smakuje. To prosty i szybki przepis na ciasto dyniowe bez wysiłku, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruszonka)
1/4 szklanki płatków migdałów
1,5 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki mąki
(ciasto dyniowe)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 szklanki suszonej żurawiny
szczypta soli
2/3 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki śmietany
50 gr rozpuszczonego i wystudzonego masła
2 jajka
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Płatki migdałów wkładamy do miseczki, ugniatamy widelcem, żeby je pokruszyć, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy widelcem do połączenia składników, wkładamy na pół godziny do lodówki.
Przygotowujemy ciasto. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, sodę, cukier, sól, przyprawy i żurawinę. W drugiej misce mieszamy składniki płynne, czyli masło, jajka, śmietanę, wanilię, miód, puree z dyni (jeśli jest wodniste, to trzeba odcisnąć nadmiar wody). Do suchych składników wlewamy mokre i krótko mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników (jeśli puree z dyni było bardzo zwarte, masa może być zbyt sucha, wtedy należy dodać łyżkę śmietany). Ciasto przekładamy do do keksówki o wymiarach około 23 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i posypujemy kruszonką podzieloną palcami na okruchy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z formy i podajemy. Smacznego 🙂
Chyba jeszcze nie jadłam ciasta dyniowego, więc chętnie spróbuję. 😉
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
ojaaa ostatnio zajadam się zupą dyniową, ale takie ciacho też by było ekstra ;D
Też planowałam się zabrać za jakieś dyniowe wypieki tej jesieni, ale jak na razie gości u mnie w kuchni jedynie zupa krem z dyni. Jestem ciekawa dyni w wersji na słodko 🙂
Polecam gorąco ciasto 🙂
M
Wygląda pysznie, musimy koniecznie wypróbować ten przepis 🙂
Pozdrawiamy 🙂
http://www.twinslife.pl
Gorąco polecam 🙂
M
ciasto wygląda pysznie
Jak dotąd jadłam tylko zupę-krem z dyni 🙂 Takie ciasto to był by odlot! *. *
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Ależ ma piękny kolor 🙂 pychotka 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
M
Cudne, bardzo takie lubię ☺
Pyszna propozycja 🙂 Ciasta dyniowego w tym roku jeszcze nie robiłam.
Warto się skusić 🙂
M
Mniam ale cudo. Uwielbiam wszystkie słodkości które mają kruszonkę.
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Pycha! Ciasto pełne smaków i aromatów 🙂
Lubię ten sezon na dynię. Uwielbiam ją właśnie w takich korzennych ciastach <3
Dziękuję bardzo 🙂 dynię też uwielbiam w każdej wersji 🙂
M
Ale mi zrobiłaś ochotę! Dziękuję za przepis, muszę wypróbować.
Bardzo mi miło 🙂
M
Ciasta dyniowego jeszcze nie jadłam. Ale mnie zaciekawiłaś tym przepisem! 🙂
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Nie jadłam jeszcze ciasta dyniowego 🙂 Wygląda bardzo apetycznie <3
Warto spróbować 🙂
M
Ciasto wygląda pięknie, aż mam ochotę na kawałek 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Pyszności 🙂 aż ślinka cieknie
Pyszności aż ślinka cieknie
Ciasto musi być przepyszne 🙂 I ta kruszonka ! Mniam 🙂
Przez kolor wygląda jak marchewkowe 😀
Wygląda pysznie!
Bardzo apetyczne ciasto 🙂