CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ


Ciasto dyniowe z migdałową kruszonką, to dla mnie hit sezonu dyniowego. Ma fajny kolor, jest pyszne, wilgotne i pięknie pachnie, a w środku kryje suszoną żurawinę, która jeszcze wzbogaca smak. Dodatkowa zaleta jest taka, że robi się je podobnie do muffinek, czyli wystarczy zmieszać składniki, nie trzeba używać miksera. Najważniejsze jest dobre puree z dyni, nie może być za mokre, bo wyjdzie zakalec. Na wierzchu dodałam migdałową kruszonkę, dzięki temu ciasto dyniowe ładniej się prezentuje i oczywiście też jeszcze lepiej smakuje. To prosty i szybki przepis na ciasto dyniowe bez wysiłku, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kruszonka)
1/4 szklanki płatków migdałów
1,5 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki mąki

(ciasto dyniowe)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 szklanki suszonej żurawiny
szczypta soli

2/3 szklanki puree z dyni
1/4 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki śmietany
50 gr rozpuszczonego i wystudzonego masła
2 jajka

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Płatki migdałów wkładamy do miseczki, ugniatamy widelcem, żeby je pokruszyć, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy widelcem do połączenia składników, wkładamy na pół godziny do lodówki.
Przygotowujemy ciasto. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, sodę, cukier, sól, przyprawy i żurawinę. W drugiej misce mieszamy składniki płynne, czyli masło, jajka, śmietanę, wanilię, miód, puree z dyni (jeśli jest wodniste, to trzeba odcisnąć nadmiar wody). Do suchych składników wlewamy mokre i krótko mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników (jeśli puree z dyni było bardzo zwarte, masa może być zbyt sucha, wtedy należy dodać łyżkę śmietany). Ciasto przekładamy do do keksówki o wymiarach około 23 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i posypujemy kruszonką podzieloną palcami na okruchy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z formy i podajemy. Smacznego 🙂

33 odpowiedzi do “CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.