TORTELLINI W SOSIE POMIDOROWYM

Tortellini w sosie pomidorowym, to trochę takie danie powstałe na zasadzie przeglądu lodówki. Czasami tak się zdarza, że coś prostego i przygotowanego od niechcenia wychodzi zaskakująco smacznie. To danie pasuje na lekki obiad lub fajną kolację z lampką białego wina. Użyłam tortellini ze szpinakiem, bo takie akurat miałam w domu, poza tym lubię ich intensywny kolor, a z czerwonym sosem pomidorowym, wyglądają bardzo apetycznie. Obiad w pół godziny, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 opakowanie tortellini ze szpinakiem i serem
(sos)
1 mała cebula drobno pokrojona
2 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki miodu
sól i pieprz

tarty parmezan

Zaczynamy od sosu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek, smażymy przez około 2 minuty, dodajemy pozostałe składniki (oprócz parmezanu), przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie gotujemy tortellini według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przekładamy do sosu, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Smacznego 🙂

31 odpowiedzi do “TORTELLINI W SOSIE POMIDOROWYM”

  1. Zaskoczył mnie ten cynamon (a właściwie nie powinien, z tego co słyszałam o gustach twojego Męża).Muszę zrobić takie tortelini z sosem pomodorowym. Zazwyczaj robię ze śmietanowym, serowym itp

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.