ROŻKI FRANCUSKIE Z BANANEM I CZEKOLADĄ


Już nie raz zachwycałam się ciastem francuskim, bo można z niego wyczarować niezwykle smaczne i proste wypieki. Tak jest też tym razem, francuskie rożki z bananem i czekoladą, są pyszne, a jest przy nich tak mało pracy, że można je robić właściwie każdego dnia. Chrupiące ciasto ze słodką warstewką na wierzchu, a w środku rozpuszczona czekolada i miękkie banany. Chrupkie, rumiane i niezwykle apetyczne. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale możemy też zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy na drugie śniadanie. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
jeden duży płat rozmrożonego ciasta francuskiego (około 375 gramów)
2 małe dojrzałe banany
łyżeczka soku z cytryny
50 gr gorzkiej lub mlecznej czekolady
1 – 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1 żółtko

Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 8 – 10 cm. Obrane banany rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z drobno posiekaną czekoladą. Na każdym kawałku ciasta układamy czubatą łyżeczkę nadzienia, brzeg ciasta smarujemy cienko żółtkiem za pomocą pędzelka i sklejamy rożki, jak pierogi. Smarujemy wierzch rożków żółtkiem, posypujemy cukrem i cynamonem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 – 25 minut. Smacznego 🙂

24 odpowiedzi do “ROŻKI FRANCUSKIE Z BANANEM I CZEKOLADĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.