QUESADILLAS Z SZYNKĄ, JAJKIEM I POMIDOREM


Quesadillas czyli placki tortilli podsmażone z serem i różnymi dodatkami. To danie, które robi się bardzo łatwo i można kombinować ze składnikami. Jak sama nazwa wskazuje ser, czyli “queso” to podstawowy składnik nadzienia, reszta to wyłącznie kwestia zależna od nas. Dzisiaj proponuję quesadillas z szynką, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem na twardo. To dodatki, które trochę kojarzą mi się ze śniadaniem, więc myślę, że będą pasować zamiast zwykłych kanapek. Chociaż według mnie quesadillas są pyszne o każdej porze dnia. Quesadillas podaje się z różnymi sosami, może być guacamole, czosnkowy, albo po prostu jogurt naturalny i natka pietruszki. Nie podaję dokładnej ilości składników, bo to zależy od wielkości tortilli, jednak z doświadczenia wiem, że lepiej użyć niezbyt dużych placków, bo łatwiej je odwracać na patelni. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
tortille pszenne (średniej wielkości)
ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
pomidorki koktajlowe pokrojone na pół
jajka ugotowane na twardo
cienkie plasterki szynki
majonez
olej

Tortille z jednej strony smarujemy cienko majonezem, na połowie każdej tortilli układamy najpierw starty ser, następnie kawałki szynki, plasterki jajka i kawałki pomidorków i znowu ser, przykrywamy drugą połową tortilli. Patelnię grillową smarujemy cienką warstwą oleju, rozgrzewamy i układamy partiami tortille z nadzieniem, smażymy po około 2 minuty z każdej strony, dociskając łopatką do patelni, żeby lepiej się podgrzały, przyrumieniły i żeby ser się rozpuścił. Podajemy od razu, jeśli używamy małych tortilli to kroimy na pół, a jeśli większych, to pokrojone na trójkąty, jak pizza. Smacznego 🙂

37 odpowiedzi do “QUESADILLAS Z SZYNKĄ, JAJKIEM I POMIDOREM”

  1. quasadilla jest świetna w każdym wydaniu. Choć ta wydaje się super, moim faworytem jest ta z łososiem, serkiem wiejskim i szpinakiem.
    Pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.