SAŁATKA Z JARMUŻU Z POMARAŃCZĄ, SEREM KOZIM I ORZECHAMI


Jarmuż kiedyś zapomniany, kilka lat temu powrócił do łask i często pojawia się na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, bo jest bardzo zdrowy, a jego działanie przeciwnowotworowe zostało potwierdzone w badaniach. Poza tym zawiera więcej wapnia, niż mleko, jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Nie każdy lubi jego specyficzny, lekko gorzkawy smak, dlatego ważne są dodatki, jakich używamy podając jarmuż. Pomarańcza, ser kozi i orzechy bardzo fajnie komponują się z jarmużem, a cytrusowy dressing zmiękcza twardawe liście jarmużu. Sałatka pasuje na kolację lub lekki posiłek w ciągu dnia, ma fajny smak i ładnie wygląda. Nie jestem wielką fanką tego warzywa, ale w tej wersji zajadam go z apetytem 🙂 Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(2 porcje)
1/2 opakowania umytego jarmużu bez łodyg (100 gr)
1 i 1/2 pomarańczy
4 łyżki oliwy
szczypta soli, pieprzu
1 łyżeczka miodu
1 rolada z koziego sera
garść orzechów

Jarmuż wkładamy do szklanej miski. Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, oliwę, sól, pieprz i miód mieszamy dokładnie, polewamy jarmuż, ugniatamy rękami, aby sos dokładnie pokrył jarmuż, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 2 – 3 godziny. Wyjmujemy z lodówki, drugą pomarańczę, kładziemy na desce odkrawamy końce, następnie ustawiamy jednym końcem na desce i nożem odkrawamy skórkę razem z białą częścią. Trzymając pomarańczę nad miską z jarmużem wykrawamy kawałki pomarańczy bez rozdzielających błonek (sok w tym czasie skapuje do miski). Układamy kawałki pomarańczy na jarmużu, dodajemy roladę pokrojoną na kawałki i posiekane orzechy, delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i podajemy. Smacznego 🙂

23 odpowiedzi do “SAŁATKA Z JARMUŻU Z POMARAŃCZĄ, SEREM KOZIM I ORZECHAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.