PIZZA Z PATELNI


Trochę podchodziłam sceptycznie do pomysłu pizzy z patelni. Jednak okazało się, że to całkiem smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z pieca. Ciasto robi się bez drożdży, a zamiast nich dodaje się proszku do pieczenia, po wyrobieniu przypomina trochę ciasto na pierogi. Pizza z patelni to błyskawiczna wersja, gdy nie mamy czasu na czekanie, aż ciasto urośnie i nie chce nam się odpalać piekarnika. Dodatki to też kwestia gustu, używamy tych, które lubimy lub mamy pod ręką. Pizza z patelni to świetny sposób na proste i fajne danie bez wysiłku. Warto spróbować 🙂
Przepis:
(1 duża pizza lub dwie malutkie)
250 gr mąki pszennej (najlepiej typ 00, jak na pizzę)
150 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
200 gr pieczarek pokrojonych w paski
1 mała cebula pokrojona w piórka
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

4 łyżki przecieru pomidorowego
1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz
50 gr sera żółtego lub mozzarelli startego na tarce o dużych oczkach
2 łyżki kukurydzy z puszki

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, mieszamy łyżką, a gdy zacznie powstawać ciasto, przekładamy na blat i wyrabiamy kilka minut, do uzyskania gładkiego ciasta, przypominającego ciasto na pierogi, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę, lekko solimy, smażymy mieszając na średnim ogniu przez około 2 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni. Przecier mieszamy z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na pizzę rozwałkowujemy na cienki placek na wielkość patelni, u mnie o średnicy 32 cm (lub na dwa małe placki). Zimną patelnię teflonową smarujemy odrobiną oleju, wkładamy ciasto, stawiamy na małym ogniu i podsmażamy przez około 4 – 5 minut, aż się lekko zarumieni od spodu, delikatnie odwracamy, smarujemy przecierem z przyprawami, układamy dodatki, posypujemy serem, przykrywamy pokrywką i smażymy przez około 3 – 4 minuty, aż ser się rozpuści. Podajemy od razu. Smacznego 🙂

49 odpowiedzi do “PIZZA Z PATELNI”

  1. Pizza z patelni? Pierwsze słyszę 😀 Sama nazwa zaskakuje i interesuje, każdy chciałby spróbować takiej pizzy z ciekawości 🙂 Świetny przepis i dobry pomysł 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

  2. Już słyszałam o tej pizzy, tzn. z patelni, ale jeszcze nie miałam odwagi spróbować. Zawsze w piekarniku i na kamieniu. No i ten kamień to potrzebuje trochę czasu żeby się nagrzać, wiec trzeba długo czekać, a tu tak wszystko szybciutko na tej patelni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.