MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY


Mus czekoladowy, to bardzo klasyczny, apetyczny francuski deser. Tym razem, to trochę inna wersja, bo nie z gorzkiej czekolady, ale z białej. Biała czekolada jest bardzo słodka, dlatego dla przełamania smaku najlepiej dodać kwaskowe owoce, takie jak maliny. Wierzch posypałam kakao, podobnie jak w tiramisu, dzięki czemu deser nie jest przesłodzony. Mus z białej czekolady to fantastyczny finał każdego posiłku. Ten deser, to po prostu białoczekoladowa petarda, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(4 – 6 porcji)
100 gr białej czekolady posiekanej na małe kawałki
2 łyżki wody
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 jajko (osobno białko i żółtko)
20 gr drobnego cukru
125 ml schłodzonej śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
kakao do posypania wierzchu
maliny, listki mięty

W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy powoli czekoladę, z dodatkiem wody i 1 łyżki likieru. Dodajemy po żółtko, ubijając lekko do połączenia składników. Do czystej miski miksera przetartej sokiem z cytryny wkładamy białko i ubijamy najpierw na małych obrotach, gdy się spieni, dodajemy cukier, ubijając na wysokich obrotach, aż uzyskamy bardzo sztywną pianę. W tym samym czasie w osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Do masy czekoladowej dodajemy dwie łyżki piany z białek, mieszamy mikserem na małych obrotach, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę, mieszamy łyżką, na koniec dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. W szklaneczkach układamy maliny, skrapiamy łyżką likieru, nakładamy mus, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 – 3 godziny. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i dekorujemy miętą. Smacznego 🙂

33 odpowiedzi do “MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY”

  1. Wygląda przepysznie! Niestety nie jadam białej czekolady 🙁 Chętnie zalazłabym jakiś zamiennik, ale to ona jest gwiazdą tego przepisu 😀 Jednak muszę przyznać, że mus wygląda czarująco i przesłodko!
    Pozdrawiam ciepło ♡

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.