Mus czekoladowy, to bardzo klasyczny, apetyczny francuski deser. Tym razem, to trochę inna wersja, bo nie z gorzkiej czekolady, ale z białej. Biała czekolada jest bardzo słodka, dlatego dla przełamania smaku najlepiej dodać kwaskowe owoce, takie jak maliny. Wierzch posypałam kakao, podobnie jak w tiramisu, dzięki czemu deser nie jest przesłodzony. Mus z białej czekolady to fantastyczny finał każdego posiłku. Ten deser, to po prostu białoczekoladowa petarda, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(4 – 6 porcji)
100 gr białej czekolady posiekanej na małe kawałki
2 łyżki wody
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 jajko (osobno białko i żółtko)
20 gr drobnego cukru
125 ml schłodzonej śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
kakao do posypania wierzchu
maliny, listki mięty
W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy powoli czekoladę, z dodatkiem wody i 1 łyżki likieru. Dodajemy po żółtko, ubijając lekko do połączenia składników. Do czystej miski miksera przetartej sokiem z cytryny wkładamy białko i ubijamy najpierw na małych obrotach, gdy się spieni, dodajemy cukier, ubijając na wysokich obrotach, aż uzyskamy bardzo sztywną pianę. W tym samym czasie w osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Do masy czekoladowej dodajemy dwie łyżki piany z białek, mieszamy mikserem na małych obrotach, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę, mieszamy łyżką, na koniec dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. W szklaneczkach układamy maliny, skrapiamy łyżką likieru, nakładamy mus, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 – 3 godziny. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i dekorujemy miętą. Smacznego 🙂
Na pewno musi być pyszny, szkoda, że nie umiem ubijać śmietany kremówki, tak to bym zrobiła taki deser 😉
Warto spróbować, na pewno dasz radę 🙂
M
Ja akurat najbardziej lubię czekoladę mleczną, ale dla mojego męża to prawdziwy rarytas 🙂 Zrobię mu taki deser na urodziny 🙂
Super 🙂 można też użyć mlecznej czekolady 🙂
M
Pyszny deser, podoba mi się dodatek likieru pomarańczowego.
Likier podbija smak 🙂
M
Chociaż kiedyś jadłam każdą ilość czekolady to białej nigdy nie lubiłam. Ale z gorzkiej bym zrobiła 🙂
Można użyć gorzkiej czekolady 🙂
M
Pędzę do Ciebie, idealnie trafiłaś w moje smaki 🙂
Zapraszam serdecznie 🙂
M
Cudnie się prezentuje☺
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wow! Jestem miłośniczką białej czekolady!
Dawno nie jadłam takiego musu ❤
Wygląda przepysznie! Niestety nie jadam białej czekolady 🙁 Chętnie zalazłabym jakiś zamiennik, ale to ona jest gwiazdą tego przepisu 😀 Jednak muszę przyznać, że mus wygląda czarująco i przesłodko!
Pozdrawiam ciepło ♡
Można białą czekoladę zastąpić gorzką lub mleczną 🙂
M
Nie przepadam za białą czekoladą, ale ja przeczytała recepturę to coś czuję, że w takim wydaniu poprosiłabym jeszcze o dokładkę 😀
Bardzo mi miło, warto spróbować 🙂
M
Mus wygląda cudnie i bardzo kusząco 🙂
wlasnie dzis nie mam deseru:P
Cudowny deserek Madziu. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję Marzenko 🙂
Pozdrawiam,
M
jaki pyszny deserek!
Uwieeelbiam!
ale.bym.zjadla
Jak smacznie wygląda ten mus, zjadłabym taki. 😉
Ten deserek musi być pyszny! 🙂
Uwielbiam takie słodkości, już ide go przygotowywać 🙂
deser rewelacyjny
Wygląda bardzo apetycznie, zjadłabym 🙂
takie kieliszki to świetny sposó na podanie! po pysznym obiedzie taki mały czekoladowy musik… mrr lepiej niż wisienka na torcie!
Brzmi kusząco
Ależ to pyszne! 🙂