KREWETKI W KOKOSOWEJ PANIERCE Z SOSEM MANGO-CHILI


Krewetki w kokosowej panierce z sosem z mango z dodatkiem chili jadłam w Cancun i bardzo mi smakowały. Danie nie jest skomplikowane, a krewetki są pyszne, dlatego teraz zrobiłam je w domu. Na wybrzeżu używa się świeżych krewetek, ale myślę, że mrożone też się świetnie sprawdzą, przy czym ważne, żeby krewetki były duże. Krewetki w chrupiącej kokosowej panierce z dodatkiem słodko-pikantnego sosu to bardzo fajne połączenie. Nie ma sensu przesadzać z ostrością, sos ma być lekko słodki i odrobinę pikantny, gorąco polecam 🙂
Przepis:
300 gr mrożonych krewetek (obranych i podgotowanych)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
(sos)
1 dojrzałe mango
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub troszkę więcej)

około 0,5 l oleju do smażenia

Miąższ z mango miksujemy z pozostałymi składnikami sosu na gładko. Rozmrożone krewetki, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. W jednej misce umieszczamy mąkę wymieszaną z solą i pieprzem, w drugiej roztrzepane jajko, w trzeciej wiórki kokosowe wymieszane z bułką tartą. Każdą krewetkę obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i wiórkach kokosowych (dociskamy lekko, żeby wiórki się przykleiły), układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy jedną krewetkę na próbę, jeśli wokół pojawi się dużo bąbelków, to smażymy krewetki partiami, po kilka sztuk przez około 1,5 minuty z każdej strony, wyjmujemy na ręcznik papierowy, podajemy od razu z sosem. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “KREWETKI W KOKOSOWEJ PANIERCE Z SOSEM MANGO-CHILI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.