Krewetki w kokosowej panierce z sosem z mango z dodatkiem chili jadłam w Cancun i bardzo mi smakowały. Danie nie jest skomplikowane, a krewetki są pyszne, dlatego teraz zrobiłam je w domu. Na wybrzeżu używa się świeżych krewetek, ale myślę, że mrożone też się świetnie sprawdzą, przy czym ważne, żeby krewetki były duże. Krewetki w chrupiącej kokosowej panierce z dodatkiem słodko-pikantnego sosu to bardzo fajne połączenie. Nie ma sensu przesadzać z ostrością, sos ma być lekko słodki i odrobinę pikantny, gorąco polecam 🙂
Przepis:
300 gr mrożonych krewetek (obranych i podgotowanych)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
(sos)
1 dojrzałe mango
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub troszkę więcej)
około 0,5 l oleju do smażenia
Miąższ z mango miksujemy z pozostałymi składnikami sosu na gładko. Rozmrożone krewetki, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. W jednej misce umieszczamy mąkę wymieszaną z solą i pieprzem, w drugiej roztrzepane jajko, w trzeciej wiórki kokosowe wymieszane z bułką tartą. Każdą krewetkę obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i wiórkach kokosowych (dociskamy lekko, żeby wiórki się przykleiły), układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy jedną krewetkę na próbę, jeśli wokół pojawi się dużo bąbelków, to smażymy krewetki partiami, po kilka sztuk przez około 1,5 minuty z każdej strony, wyjmujemy na ręcznik papierowy, podajemy od razu z sosem. Smacznego 🙂
Uwielbiam krewetki ❤
Gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam 🙂 Nie mogą być tylko zbyt ostre :p
Nie są, sama decydujesz ile dodajesz chili 🙂
M
Nawet się nie muszę zastanawiać nad tym, czy to pyszne… pewnie, że tak! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Zjadłabym takie krewetki 🙂
uwielbiam kokosową panierkę! w tym wykorzystaniu całość musi być obłędnie pyszna 🙂
Uwielbiam kokos, więc pewnie by mi posmakowały 🙂
Myślę, że tak 🙂
M
Jakie pyszności! Jadłam kiedyś kurczaka w kokosowej panierce, ale takie krewetki muszą smakować fantastycznie:)
Gorąco polecam 🙂
M
pyszna panierka!
Przepysznie wyglądają!
Boję się krewetek na talerzu ;p
Ale mi narobiłaś apetytu! Lubię takie oryginalne dania 🙂
Nigdy nie jadłam krewetek w połączeniu z wiórkami 😀
Zachęcam do spróbowania 🙂
M
Zjadłabym <3
Krewetki i kokos, mniam 🙂
Pyszne połączenie 🙂
M
Wyglądają rewelacyjnie! Ja wprawdzie nie lubię owoców morza, ale takie krewetki dla gości, albo mojego faceta, to nawet mogę zrobić 😉
Serdecznie polecam 🙂
M
Wspaniały przepis, uwielbiamy krewetki!
ciekawe czy by mi smakowalo:P
Warto spróbować 🙂
M
Uwielbiam krewetki 🙂 Bardzo chętnie spróbowałabym ich w takie wersji 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Przepis ciekawy, ale ja krewetek nie jem. 😉
Coś smakowitego dla mojego młodszego syna Julka
Kusisz tymi krewetkami strasznie 🙂
Po prostu szaleństwo – wyglądają kusząco 🙂
Bardzo dobry przepis. Robiłam wielokrotnie. Genialne