MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

przez | 14 sierpnia 2020


Mus czekoladowy, to bardzo klasyczny, apetyczny francuski deser. Tym razem, to trochę inna wersja, bo nie z gorzkiej czekolady, ale z białej. Biała czekolada jest bardzo słodka, dlatego dla przełamania smaku najlepiej dodać kwaskowe owoce, takie jak maliny. Wierzch posypałam kakao, podobnie jak w tiramisu, dzięki czemu deser nie jest przesłodzony. Mus z białej czekolady to fantastyczny finał każdego posiłku. Ten deser, to po prostu białoczekoladowa petarda, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(4 – 6 porcji)
100 gr białej czekolady posiekanej na małe kawałki
2 łyżki wody
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 jajko (osobno białko i żółtko)
20 gr drobnego cukru
125 ml schłodzonej śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki soku z cytryny
kakao do posypania wierzchu
maliny, listki mięty

W misce w kąpieli wodnej rozpuszczamy powoli czekoladę, z dodatkiem wody i 1 łyżki likieru. Dodajemy po żółtko, ubijając lekko do połączenia składników. Do czystej miski miksera przetartej sokiem z cytryny wkładamy białko i ubijamy najpierw na małych obrotach, gdy się spieni, dodajemy cukier, ubijając na wysokich obrotach, aż uzyskamy bardzo sztywną pianę. W tym samym czasie w osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Do masy czekoladowej dodajemy dwie łyżki piany z białek, mieszamy mikserem na małych obrotach, aby rozrzedzić masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę, mieszamy łyżką, na koniec dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. W szklaneczkach układamy maliny, skrapiamy łyżką likieru, nakładamy mus, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 – 3 godziny. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao i dekorujemy miętą. Smacznego 🙂

33 komentarze do „MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  1. Monika

    Ja akurat najbardziej lubię czekoladę mleczną, ale dla mojego męża to prawdziwy rarytas 🙂 Zrobię mu taki deser na urodziny 🙂

    Odpowiedz
  2. Iwona

    Chociaż kiedyś jadłam każdą ilość czekolady to białej nigdy nie lubiłam. Ale z gorzkiej bym zrobiła 🙂

    Odpowiedz
  3. Ayuna

    Wygląda przepysznie! Niestety nie jadam białej czekolady 🙁 Chętnie zalazłabym jakiś zamiennik, ale to ona jest gwiazdą tego przepisu 😀 Jednak muszę przyznać, że mus wygląda czarująco i przesłodko!
    Pozdrawiam ciepło ♡

    Odpowiedz
  4. Justyna

    Nie przepadam za białą czekoladą, ale ja przeczytała recepturę to coś czuję, że w takim wydaniu poprosiłabym jeszcze o dokładkę 😀

    Odpowiedz
  5. Zuza

    takie kieliszki to świetny sposó na podanie! po pysznym obiedzie taki mały czekoladowy musik… mrr lepiej niż wisienka na torcie!

    Odpowiedz

Skomentuj Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *