Ryż po meksykańsku (“arroz rojo”, czyli ryż czerwony), to jedno z niewielu dań w Meksyku, które nie jest ostre. Ta prosta potrawa, może być dodatkiem obiadowym do mięsa lub ryby, albo samodzielnym daniem. Smak ryżowi meksykańskiemu nadają dodatki: czosnek, cebula, pomidory, opcjonalnie dodaje się marchewkę i groszek. Dobrze smakuje i na ciepło i na zimno, najlepiej posypany kolendrą, chociaż natka pietruszki też pasuje. To nie jest potrawa w meksykańskim stylu, to prawdziwe danie z Meksyku. Tak przygotowany ryż często jest sprzedawany na wagę w wielu dużych sklepach, też zdarzyło mi się kupić na spróbowanie ryż przygotowany w ten sposób, a teraz robię często w domu. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
250 gr ryżu średnio lub długoziarnistego
3 łyżki oleju
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 średnie pomidory bez skórki i bez pestek drobno pokrojone
50 ml przecieru pomidorowego
450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (lub wody, ale bulion daje lepszy smak)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
200 gr mrożonej marchewki z groszkiem
sól i pieprz
kolendra lub natka pietruszki
Ryż moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie płuczemy na sitku, aby wypłukać skrobię. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu mieszając przez 2 minuty, dodajemy dokładnie odsączony ryż, zwiększamy ogień i smażymy mieszając przez około 5 minut, aż ryż zrobi się lekko brązowy. Dodajemy czosnek, smażymy minutę, dodajemy pomidory, marchewkę z groszkiem, wlewamy bulion wymieszamy z przecierem pomidorowym i papryką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do bardzo małego, przykrywamy i dusimy przez 18 – 20 minut (nie odkrywamy i nie mieszamy). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i podajemy posypany kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego 🙂
Muszę spróbować tego ryżu, wygląda bardzo apetycznie. 😉
Bardzo się cieszę 🙂
M
Wygląda apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo lubimy ryż, więc zapisuje do zrobienia 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Pycha, super, że podróż zainspirowała Cię do tylu dań, same meksykańskie smakołyki, to danie na pewno by mi posmakowalo ☺
Gorąco polecam 🙂
M
Ryż w smacznym wydaniu. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Fajna odmiana obiadowych węglowodanów 😉
Super przepis . Wreszcie łagodna meksykańska potrawa, ktorą bede mogła zjeść bez uszczerku dla zdrowia. Nie oznacza to ,że nie lubie osrtej kuchni, ale niestety nie moge jeść pikantnych potraw.:0
Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam ❤
Jak nie jest ostre, to może by się sprawdziło 😉
Warto spróbować 🙂
M
Ładna miseczka 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
smaczny obiad
Bardzo lubię dania z ryżem 🙂 A takiego jeszcze nie jadłam 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Danie wygląda pięknie, ale akurat mam kryzys, bo ryż mi się przejadł 😀
To polecam trochę później 🙂
M
zdecydowanie coś dla mnie
Uwielbiam 🙂 wyglada smakowicie 😉
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Kocham ryż w każdej postaci, a Twoja propozycja bardo mi się podoba 🙂 Pyszności! <3
Dziękuję bardzo 🙂
M
Taki ryż to my możemy jeść z samą surówką. Pyszny!
Zgadza się 🙂
M
Mniam, muszę wypróbować, bo wygląda pysznie! A ryż u nas bardzo często gości na stole, więc tym razem po meksykańsku…
Bardzo się cieszę 🙂
M
Muszę kiedyś zrobić taki ryż 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Konkretnie 😀
Zjadłabym to ! bardzo <3
Bardzo lubię takie dania 🙂
Uwielbiam takie żarło 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂