RYŻ PO MEKSYKAŃSKU (ARROZ ROJO)

przez | 15 lipca 2020


Ryż po meksykańsku (“arroz rojo”, czyli ryż czerwony), to jedno z niewielu dań w Meksyku, które nie jest ostre. Ta prosta potrawa, może być dodatkiem obiadowym do mięsa lub ryby, albo samodzielnym daniem. Smak ryżowi meksykańskiemu nadają dodatki: czosnek, cebula, pomidory, opcjonalnie dodaje się marchewkę i groszek. Dobrze smakuje i na ciepło i na zimno, najlepiej posypany kolendrą, chociaż natka pietruszki też pasuje. To nie jest potrawa w meksykańskim stylu, to prawdziwe danie z Meksyku. Tak przygotowany ryż często jest sprzedawany na wagę w wielu dużych sklepach, też zdarzyło mi się kupić na spróbowanie ryż przygotowany w ten sposób, a teraz robię często w domu. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
250 gr ryżu średnio lub długoziarnistego
3 łyżki oleju
1 średnia cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 średnie pomidory bez skórki i bez pestek drobno pokrojone
50 ml przecieru pomidorowego
450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (lub wody, ale bulion daje lepszy smak)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
200 gr mrożonej marchewki z groszkiem
sól i pieprz
kolendra lub natka pietruszki

Ryż moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie płuczemy na sitku, aby wypłukać skrobię. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu mieszając przez 2 minuty, dodajemy dokładnie odsączony ryż, zwiększamy ogień i smażymy mieszając przez około 5 minut, aż ryż zrobi się lekko brązowy. Dodajemy czosnek, smażymy minutę, dodajemy pomidory, marchewkę z groszkiem, wlewamy bulion wymieszamy z przecierem pomidorowym i papryką, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do bardzo małego, przykrywamy i dusimy przez 18 – 20 minut (nie odkrywamy i nie mieszamy). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i podajemy posypany kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego 🙂

38 komentarzy do „RYŻ PO MEKSYKAŃSKU (ARROZ ROJO)

  1. Natalia

    Pycha, super, że podróż zainspirowała Cię do tylu dań, same meksykańskie smakołyki, to danie na pewno by mi posmakowalo ☺

    Odpowiedz
  2. rodzinatestuje

    Super przepis . Wreszcie łagodna meksykańska potrawa, ktorą bede mogła zjeść bez uszczerku dla zdrowia. Nie oznacza to ,że nie lubie osrtej kuchni, ale niestety nie moge jeść pikantnych potraw.:0

    Odpowiedz

Skomentuj Beautiful Duty Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *