ZAKRĘCONE TOSTY FRANCUSKIE


Tosty francuskie to bardzo fajne śniadanie, bo nie wymaga wysiłku, a ma pyszny smak. Tosty francuskie to po prostu kawałki chleba moczone w mleku i jajku i smażone na rozgrzanym na patelni maśle. Przepis jest na tyle łatwy, że składniki do zrobienia tostów francuskich każdy ma w zasadzie w domu. Chciałam trochę podkręcić przepis, więc moje tosty są zakręcone, przez co fajnie wyglądają, a smakują równie dobrze jak te klasyczne, a może nawet lepiej. Na śniadanie jem najczęściej owsiankę, ale na drugie śniadanie uwielbiam tosty francuskie. Ciepłe, chrupiące, cynamonowe, po prostu palce lizać. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
6 kromek chleba tostowego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka roztopionego masła
3 łyżki masła do smażenia

Z chleba tostowego odcinamy skórkę i każdą kromkę rozwałkowujemy cienko, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem i zwijamy w rulon. Maczamy w mleku wymieszanym z jajkiem i miodem i smażymy na małym ogniu na patelni z rozgrzanym masłem, najpierw układając od strony końcówki chleba, następnie odwracamy i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Przekładamy na talerz, skrapiamy miodem lub syropem klonowym i posypujemy wiórkami kokosowymi, smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “ZAKRĘCONE TOSTY FRANCUSKIE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.