GRZYBOWY STROGANOW (STROGONOW) Z BOCZNIAKÓW I PIECZAREK


Boef stroganow znany też jako boef strogonow, to pyszna potrawa z długą tradycją, bo została pierwszy raz przygotowana w 1815 r. przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cara Aleksandra I. Zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Obecnie istnieje bardzo dużo wersji, a ta jest bardzo nietypowa bo wegetariańska, z grzybów zamiast mięsa (przepis trochę inspirowany “Jadłonomią”). Mój mąż uznał, że smakuje tak samo dobrze, jak klasyczny gulasz z polędwicy wołowej z dodatkiem cebuli i sosu pomidorowego. Dla mnie to najlepsza rekomendacja, serdecznie zachęcam do spróbowania, bo warto 🙂
Przepis:
250 gr boczniaków
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
4 łyżki oleju do smażenia
1 średnia cebula
250 gr pieczarek
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 listek laurowy
1/2 szklanki śmietany (co najmniej 18 %)
sól i pieprz

Boczniaki kroimy w cienkie paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzewamy bardzo mocno 2 łyżki oleju, dodajemy boczniaki i smażymy przez 3-4 minuty, raz mieszając, aż staną się zrumienione, dodajemy sos sojowy i cukier i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, przekładamy grzyby na talerz. Do rondla wlewamy pozostały olej, mocno rozgrzewamy, dodajemy pokrojone w paski pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez 3 – 4 minuty, aż woda odparuje, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy przez kolejne 2 -3 minuty, posypujemy przesianą mąką, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy wino, gotujemy przez około 2 minuty, dodajemy listek laurowy, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, musztardę, boczniaki, masło, bulion, mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Do śmietany dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy, dodajemy śmietanę do rondla, mieszamy, doprawiamy danie solą i pieprzem, gotujemy przez około 2 minuty. Podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem oraz kiszonym lub konserwowym ogórkiem, smacznego 🙂

29 odpowiedzi do “GRZYBOWY STROGANOW (STROGONOW) Z BOCZNIAKÓW I PIECZAREK”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.