Boef stroganow znany też jako boef strogonow, to pyszna potrawa z długą tradycją, bo została pierwszy raz przygotowana w 1815 r. przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cara Aleksandra I. Zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Obecnie istnieje bardzo dużo wersji, a ta jest bardzo nietypowa bo wegetariańska, z grzybów zamiast mięsa (przepis trochę inspirowany „Jadłonomią”). Mój mąż uznał, że smakuje tak samo dobrze, jak klasyczny gulasz z polędwicy wołowej z dodatkiem cebuli i sosu pomidorowego. Dla mnie to najlepsza rekomendacja, serdecznie zachęcam do spróbowania, bo warto 🙂
Przepis:
250 gr boczniaków
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
4 łyżki oleju do smażenia
1 średnia cebula
250 gr pieczarek
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 listek laurowy
1/2 szklanki śmietany (co najmniej 18 %)
sól i pieprz
Boczniaki kroimy w cienkie paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzewamy bardzo mocno 2 łyżki oleju, dodajemy boczniaki i smażymy przez 3-4 minuty, raz mieszając, aż staną się zrumienione, dodajemy sos sojowy i cukier i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, przekładamy grzyby na talerz. Do rondla wlewamy pozostały olej, mocno rozgrzewamy, dodajemy pokrojone w paski pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez 3 – 4 minuty, aż woda odparuje, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy przez kolejne 2 -3 minuty, posypujemy przesianą mąką, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy wino, gotujemy przez około 2 minuty, dodajemy listek laurowy, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, musztardę, boczniaki, masło, bulion, mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Do śmietany dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy, dodajemy śmietanę do rondla, mieszamy, doprawiamy danie solą i pieprzem, gotujemy przez około 2 minuty. Podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem oraz kiszonym lub konserwowym ogórkiem, smacznego 🙂
Wygląda mega smacznie a jak musi smakować 🙂 Pyszne danie
Ta wersja na pewno jest pyszna. Mąż wie co dobre:)
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Dawno nie jadłam strogonowa, z chęcią bym zjadła
Serdecznie polecam 🙂
M
pyszności
Bardzo fajny przepis. Zamienimy tylko śmietanę i masło , na jakiś zamiennik roślinny i mamy super danie vegańskie. Dzięki za pomysł
Dziękuję bardzo i polecam się gorąco 🙂
M
Bardzo lubię takie obiadki☺
Uwielbiam grzyby a pieczarki to już w ogóle 🙂
Przepysznie wygląda ta potrawa 🙂
Dziękuję, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Pyszna propozycja. Chętnie skorzystam z tego przepisu. 🙂
Pyszna propozycja. Chętnie skorzystam z tego przepisu. 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
nigdy nie jadłam tak szczezre 😀 jakoś miałąm wrażenie, że nie lubię ;D
Warto spróbować 🙂
M
Grzybowa poezja smaku! Fantastyczny przepis 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję serdecznie 🙂
M
ciekawi mnie smak 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Bardzo fajne danie kochana. Już mi smakuje 🙂
Dziękuję i polecam gorąco 🙂
M
rewelacyjny! az zglodnialam 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Świetne danie!
Uwielbiam boczniaki. Dają tak wiele możliwości przygotowywania dań. U nas hitem jest bolognese z boczniaków.
ciekaww jestem.smaku 😉
Bardzo jestem ciekawa tego dania 🙂
Jakie pyszności 🙂 Boczniaki lubię, smażone w panierce a czasami robię z nich wege flaczki 😉
Właśnie go zrobiłam i już smakuje rewelacyjnie. A po ponownym podgrzaniu to będzie sztos. Jedyna różnica jest taka, że swój zrobiłam w 100% z boczniaków (nie było pieczarek w sklepie) i podałam z lanymi kluskami. Dziękuję za ten przepis
Super, ogromnie się cieszę, że smakuje 🙂
Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂
M
Wyszło super…szukałam dania z boczniaków dla mojej siostry,ktora nie je mięsa.Trzymalam się przepisu .Dziękuję
Super 🙂 bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M