GRZYBOWY STROGANOW (STROGONOW) Z BOCZNIAKÓW I PIECZAREK

przez | 13 lipca 2020


Boef stroganow znany też jako boef strogonow, to pyszna potrawa z długą tradycją, bo została pierwszy raz przygotowana w 1815 r. przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cara Aleksandra I. Zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Obecnie istnieje bardzo dużo wersji, a ta jest bardzo nietypowa bo wegetariańska, z grzybów zamiast mięsa (przepis trochę inspirowany “Jadłonomią”). Mój mąż uznał, że smakuje tak samo dobrze, jak klasyczny gulasz z polędwicy wołowej z dodatkiem cebuli i sosu pomidorowego. Dla mnie to najlepsza rekomendacja, serdecznie zachęcam do spróbowania, bo warto 🙂
Przepis:
250 gr boczniaków
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
4 łyżki oleju do smażenia
1 średnia cebula
250 gr pieczarek
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 listek laurowy
1/2 szklanki śmietany (co najmniej 18 %)
sól i pieprz

Boczniaki kroimy w cienkie paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzewamy bardzo mocno 2 łyżki oleju, dodajemy boczniaki i smażymy przez 3-4 minuty, raz mieszając, aż staną się zrumienione, dodajemy sos sojowy i cukier i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, przekładamy grzyby na talerz. Do rondla wlewamy pozostały olej, mocno rozgrzewamy, dodajemy pokrojone w paski pieczarki, lekko solimy i smażymy na dużym ogniu mieszając przez 3 – 4 minuty, aż woda odparuje, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy przez kolejne 2 -3 minuty, posypujemy przesianą mąką, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy wino, gotujemy przez około 2 minuty, dodajemy listek laurowy, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, musztardę, boczniaki, masło, bulion, mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 10 minut. Do śmietany dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy, dodajemy śmietanę do rondla, mieszamy, doprawiamy danie solą i pieprzem, gotujemy przez około 2 minuty. Podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem oraz kiszonym lub konserwowym ogórkiem, smacznego 🙂

33 komentarze do „GRZYBOWY STROGANOW (STROGONOW) Z BOCZNIAKÓW I PIECZAREK

  1. Katarzyna

    Bardzo fajny przepis. Zamienimy tylko śmietanę i masło , na jakiś zamiennik roślinny i mamy super danie vegańskie. Dzięki za pomysł

    Odpowiedz
  2. Lila

    Właśnie go zrobiłam i już smakuje rewelacyjnie. A po ponownym podgrzaniu to będzie sztos. Jedyna różnica jest taka, że swój zrobiłam w 100% z boczniaków (nie było pieczarek w sklepie) i podałam z lanymi kluskami. Dziękuję za ten przepis

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Super, ogromnie się cieszę, że smakuje 🙂
      Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂
      M

      Odpowiedz
      1. Basia

        Wyszło super…szukałam dania z boczniaków dla mojej siostry,ktora nie je mięsa.Trzymalam się przepisu .Dziękuję

        Odpowiedz
        1. Magda Autor wpisu

          Super 🙂 bardzo mi miło, że smakowało 🙂
          Pozdrawiam serdecznie 🙂
          M

          Odpowiedz

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *