To fajne i proste danie, które nie wymaga wysiłku. Łódeczki z cukinii wypełnione delikatnym farszem z ziemniaków i chrupiącymi chipsami z wędzonego boczku świetnie sprawdzą się w roli obiadu. Oczywiście można je też podać, jako dodatek do dań obiadowych. Cukinie z nadzieniem fajnie wyglądają i dobrze smakują. Przyznam, że to trochę przepis powstały na zasadzie przeglądu lodówki i spiżarni i wykorzystania tego co się akurat ma w domu. Często takie dania wychodzą zaskakująco dobrze i tak było i tym razem. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
3 małe cukinie
1 łyżka oliwy
3 duże ziemniaki
1 łyżeczka masła
szczypta kminu rzymskiego
3 łyżki drobno startego żółtego sera
2 cienkie plasterki chudego wędzonego boczku
sól i pieprz
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem, dodajemy masło, kmin, dwie łyżki sera, mieszamy dokładnie. W czasie gotowania ziemniaków cukinie kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobujemy nasiona oraz część miąższu, pozostawiając około 1/2 cm warstwę cukinii, cukinię skrapiamy w środku oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Do podpieczonych cukinii nakładamy nadzienie, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie plasterki boczku zawijamy w ręcznik papierowy, wkładamy do mikrofalówki na 2 – 3 minuty, wyjmujemy, kruszymy na kawałki, posypujemy wierzch faszerowanych cukinii i podajemy, (możemy też posypać natką pietruszki) smacznego 🙂
Thank you for my favorite Zucchini flavor variant recipe … I like it. Greetings from Indonesia.
Cukinia jest świetnym warzywem do faszerowania 🙂
Zgadza się, pasuje idealnie 🙂
M
Tak jeszcze nie robiłam, bardzo mi się podoba, cukinie uwielbiam pod każdą postacią 🙂 Świetny pomysł na danie.
Bardzo dziękuję 🙂
M
Lubię takie smaczne i proste dania
Idealna propozycja na obecny sezon cukiniowy <3
Ach, a moje cukinie jeszcze takie małe w ogrodzie 😉 Ale już nieługo nadrobimy 🙂
Zazdroszczę własnych cukinii 🙂
M
Jak ja dawno cukini nie jadłem aż przyszedł mi smak!
Warto się skusić 🙂
M
Przepis jest niesamowity:)) zrobiłam wczoraj na kolację to chłopak był pod wrażeniem ze tak gotuję:)) do tego wygląd jak w restauracji
Super 🙂 ogromnie się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Super pomysł kochana. Już mi smakuje 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Na działce mojego taty rośnie cukinia, więc chętnie zjadłabym takie coś 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Łódeczki wyglądają przepysznie 🙂
za cukinią nie przepadam jednak mój luby chętnie by taką wszamał 😉
Uwielbiam faszerowane cukinie, choć moją są w wersji vege! Opcja z boczkiem na pewno spodoba się mojemu mężowi 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam cukinie w każdej postaci. Faszerowana robiłam jednak tylko z mięsem mielony 😀 ziemniaki uwielbiam wiec koniecznie muszę spróbować taka wersje 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Zawsze pyszna propozycja na letni obiad 🙂
często robię sobie faszerowaną cukinię! Lubię te smaczki:)
Proste dania zazwyczaj są najlepsze 😉
interesujący farsz 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Bardzo lubię faszerowaną cukinię, wersji z ziemniakami jeszcze nie próbowałam. 😉
Gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam cukinie, również w takiej wersji. Bardzo apetycznie to wygląda!:)
Idealnie w moje smaki! Super! Robię takie w niedzielę na obiad 🙂