CUKINIA FASZEROWANA ZIEMNIAKAMI Z CHIPSAMI Z BOCZKU

przez | 10 lipca 2020


To fajne i proste danie, które nie wymaga wysiłku. Łódeczki z cukinii wypełnione delikatnym farszem z ziemniaków i chrupiącymi chipsami z wędzonego boczku świetnie sprawdzą się w roli obiadu. Oczywiście można je też podać, jako dodatek do dań obiadowych. Cukinie z nadzieniem fajnie wyglądają i dobrze smakują. Przyznam, że to trochę przepis powstały na zasadzie przeglądu lodówki i spiżarni i wykorzystania tego co się akurat ma w domu. Często takie dania wychodzą zaskakująco dobrze i tak było i tym razem. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
3 małe cukinie
1 łyżka oliwy
3 duże ziemniaki
1 łyżeczka masła
szczypta kminu rzymskiego
3 łyżki drobno startego żółtego sera
2 cienkie plasterki chudego wędzonego boczku
sól i pieprz

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem, dodajemy masło, kmin, dwie łyżki sera, mieszamy dokładnie. W czasie gotowania ziemniaków cukinie kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobujemy nasiona oraz część miąższu, pozostawiając około 1/2 cm warstwę cukinii, cukinię skrapiamy w środku oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Do podpieczonych cukinii nakładamy nadzienie, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie plasterki boczku zawijamy w ręcznik papierowy, wkładamy do mikrofalówki na 2 – 3 minuty, wyjmujemy, kruszymy na kawałki, posypujemy wierzch faszerowanych cukinii i podajemy, (możemy też posypać natką pietruszki) smacznego 🙂

32 komentarze do „CUKINIA FASZEROWANA ZIEMNIAKAMI Z CHIPSAMI Z BOCZKU

  1. Ula

    Przepis jest niesamowity:)) zrobiłam wczoraj na kolację to chłopak był pod wrażeniem ze tak gotuję:)) do tego wygląd jak w restauracji

    Odpowiedz
  2. Agata

    Uwielbiam cukinie w każdej postaci. Faszerowana robiłam jednak tylko z mięsem mielony 😀 ziemniaki uwielbiam wiec koniecznie muszę spróbować taka wersje 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *