CIASTO DROŻDŻOWE ODRYWANE

przez | 8 lipca 2020


Wiem, że w lecie bardziej popularne są ciasta na zimno z owocami, ale ja przepadam za drożdżowym i mogę jeść o każdej porze roku. A takie drożdżowe odrywane to fajne ciasto, żeby się nim dzielić z bliskimi, bo każdy odrywa sobie kawałek i zajada. Poszczególne warstwy oddziela masło z cukrem i cynamonem, u mnie duża ilość cynamonu, żeby było jeszcze smaczniej. W czasie pieczenia rozchodzi się niesamowity zapach ciasta i cynamonu, aż trudno się doczekać i od razu chciałoby się spróbować. Polecam bardzo serdecznie 🙂
Przepis:
(ciasto na keksówkę 22 na 12 cm)
350 gr mąki pszennej tortowej
25 gr świeżych drożdży
50 gr drobnego cukru (u mnie trzcinowy)
szczypta soli
125 ml letniego mleka
50 gr roztopionego i wystudzonego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka w temperaturze pokojowej
(nadzienie)
40 gr roztopionego masła
40 gr cukru (u mnie trzcinowy)
3 – 5 łyżeczek cynamonu

Do mleka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy odstawiamy na 10 – 15 minut do utworzenia zaczynu. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier, wlewamy rozczyn, masło i roztrzepane jajka, najpierw mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne (można użyć miksera używając końcówki haka). Następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat (ja na silikonową stolnicę), rozwałkowujemy na prostokąt około 50 na 30 cm, następnie smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem, kroimy w poprzek na 5 pasków, paski układamy jeden na drugim i kroimy w poprzek na 6 części, które układamy na sztorc w formie keksowej wysmarowanej masłem. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Wkładamy do piekarnika (na dolną półkę) nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na kratkę do ostygnięcia, następnie wyjmujemy z formy, możemy wierzch posypać cukrem pudrem lub polukrować, smacznego 🙂

26 komentarzy do „CIASTO DROŻDŻOWE ODRYWANE

  1. Zrzućbrzuch

    Bardzo ciekawy przepis. Wszystkie ciasta drożdżowe mają u nas w kuchni specjalne miejsce 🙂 Super jest dodawać do nich też dżem albo masło orzechowe. Taki szarpaniec w sam raz do tego pasuje.

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Ciasto drożdżowe daje dużo możliwości, fajnie smakuje z różnymi nadzieniami 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *