SAŁATKA COLESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY

przez | 1 maja 2020


Maj to jeden z moich ulubionych miesięcy, kiedy wszystko wokół się zieleni i rozkwita. To też pora, gdy pojawiają się na naszych talerzach młode, apetyczne i kolorowe warzywa. Bardzo lubię młodą kapustę duszoną z koperkiem, ale jej fajny smak i delikatna chrupkość dobrze sprawdzi się w popularnej sałatce coleslaw. To bardzo prosta sałata z niewielu składników, a efekt jest pyszny. Ta wersja z młodą kapustą smakuje mi bardziej niż tradycyjna z białą kapustą. Sos na bazie jogurtu z nutką czosnku łączy wszystkie składniki w harmonijną całość. Sałatka świetnie pasuje, jako dodatek do pieczonego kurczaka lub mięsa z grilla, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 młoda kapusta
1 duża marchewka
1 średnia cebula
pęczek koperku
sól i pieprz
(sos)
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżka octu jabłkowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka keczupu
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
Kapustę kroimy w cienkie paseczki, solimy i odstawiamy na około 20 minut. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Kapustę ugniatamy rękami, dodajemy pozostałe składniki i sos, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na około pół godziny, żeby smaki się przegryzły. Smacznego 🙂

32 komentarze do „SAŁATKA COLESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY

  1. Iwona

    Kocham wiosnę za te wszystkie młode warzywa, z których można wyczarować takie pyszności 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *