Koniec kwietnia to zawsze były ostatnie przygotowania do długiego weekendu majowego. W tym roku ze względu na epidemię jest zupełnie inaczej, bez wyjazdu, bez spotkania z przyjaciółmi. Majówkę spędzę w domu, planuję trochę czasu w ogrodzie i wycieczkę na dłuższy spacer do lasu. Mam ochotę na trochę wakacyjnych wspomnień i letnich orzeźwiających smaków, dlatego na pewno przygotuję znany hiszpański koktajl, czyli Sangria. Czasami mówi się też, że to rodzaj ponczu na bazie czerwonego wina, posiekanych owoców, lodu i cukru, może być też wzbogacony mocniejszym alkoholem. Nazwa pochodzi od słowa “sangria” oznaczającego krwawienie, z uwagi na charakterystyczny kolor. Napój można też spotkać w krajach Ameryki Łacińskiej. Sangria występuje w różnych wersjach, w zależności od kraju, pory roku i dostępnych owoców. Ja ją uwielbiam i gorąco polecam 🙂
Przepis:
0,75 litra czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 jabłko
5 mandarynek
1, 5 cytryny
5 truskawek
2 – 3 łyżki cukru
1 szklanka ciepłej wody
Dodatki: kostki lodu
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Do szklanego dzbanka wyciskamy sok z 3 mandarynek i połowy cytryny. Dodajemy resztę mandarynek i cytrynę (dokładnie je wcześniej myjemy gorącą wodą) pokrojonych na cienkie plasterki (usuwamy pestki) oraz umyte truskawki pokrojone na ćwiartki, a także jabłko bez gniazd nasiennych pokrojone najpierw na ćwiartki, następnie na cienkie plasterki. Dolewamy wodę z cukrem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny, następnie wlewamy wino, mieszamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale lepiej na około 5 godzin, aby smak był lepszy. Przed podaniem dodajemy kostki lodu. Smacznego 🙂
Ale bym wypiła taki pyszny napój <3
pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo, gorąco polecam 🙂
M
a nigdy nie robiłam, nawet nie wiem czy piłam, bo rzadko sięgam po alkohol 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Nie pijam takich trunków, ale wygląda kusząco…
Pingback: DOMOWA SANGRIA – apetycznie-klasycznie – FoodPress
Nie moja bajka bo nie przepadam za winem, ale mam znajomą któraje lubi więc podeśle jej ten przepis koniecznie 🙂
Może się przydać, pozdrawiam 🙂
M
wygląda bardzo kusząco, idealnie na weekend 🙂
Gorąco polecam, miłego weekendu 🙂
M
Pychotka!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Uwielbiam sangrię! Fajnie, że podałaś przepis. Zrobimy sobie na weekend 🙂
Bardzo się cieszę, miłego weekendu 🙂
M
O jak pysznie i cudnie wygląda 🙂
Bardzo dziękuje 🙂
M
Z chęcią bym się napiła 🙂 pozdrawiam kochana 🙂
dziękuję Marzenko, pozdrawiam 🙂
M
Wygląda obłędnie, na pewno wykorzystam ten przepis, tylko pominę cukier, bo jednak jestem fanką wytrawnego wina.
Uwielbiam sangrię, to smak i zapach wakacji 🙂 Ale 5 godzin nigdy nie ustoi ;D
Sangria jest przepyszna. Muszę zrobić 🙂
Najlepsze jest wino jak sama zrobisz. Kup sobie butelki na wino https://alembik.eu/83-butelki-sloje-wielofunkcyjne o sprawdź. Gwarantuje ci, ze lepszego nie piłaś.