Na weekend miałam inne plany, ale udało mi się kupić rabarbar i od razu musiałam upiec coś rabarbarowego. Ciasto odwrócone z rabarbarem to bardzo prosty przepis, bo wystarczy podobnie jak na muffiny wymieszać osobno składniki suche, osobno mokre i połączyć łyżką w całość. Bardzo lubię wypieki z rabarbarem, bo dodają pysznego kwaskowego smaku, a odwrócone ciasto też fajnie wygląda. Lekkie ciasto i paski kolorowego rabarbaru, to pyszne połączenie, a do tego ciasto przygotowuje się bez większego wysiłku. Można je podać z lodami albo bitą śmietaną, ale bez dodatków też fajnie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(rabarbar)
3 – 4 łodygi rabarbaru (o łącznej wadze 500 gr)
4 łyżki cukru
30 gr masła
(ciasto)
250 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
60 gr cukru
140 ml maślanki lub kefiru
120 ml oleju
2 jajka
Spód i ranty formy na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy dokładnie cukrem. Rabarbar kroimy wzdłuż na cieńsze połówki, każdy kawałek przycinamy na długość spodu formy i wykładamy go, nie pozostawiając odstępów. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy maślankę (kefir), olej i jajka, następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników, przekładamy ciasto na warstwę rabarbaru, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 – 35 minut. Wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika, pozostawiamy na kratce do ostygnięcia, na cieście kładziemy talerz i odwracamy spodem do góry. Smacznego 🙂
Lubię rabarbar sam wsobie ale i ciasto na pewno jest smaczne 🙂
Warto spróbować, polecam serdecznie 🙂
M
bardzo lubię to ciasto, wspaniale u Ciebie wygląda
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂 W ogóle lubię bardzo rabarbar i
teraz często robię z nim kompocik 🙂
Tak, kompot też fajnie smakuje z rabarbarem 🙂
M
Cudowne ciasto kochana 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Mmm jak dawno nie jadłam rabarbaru! Wygląda pysznie!
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
pięknie wyszło!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wygląda przepięknie! Już tak dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem:)
Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
M
Pomijając fakt, że uwielbiam rabarbar, to ciasto wygląda przepięknie!
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Piekłam już takie, tylko u mnie w wersji zakręconej, jest świetne 🙂
Ciekawa jestem tej zakręconej wersji 🙂
M
Wygląda pysznie. Muszę je upiec <3
Gorąco polecam 🙂
M
Superowy pomysł! I pięknie wygląda! Zapisuję przepis 🙂
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂
M
Wow, piękne!
Dziękuję pięknie 🙂
M
Już się powtórzę – tak ślicznie wygląda z góry <3 <3 tęsknię za rabarbarem yuuumiii 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Ale ładnie wyglada to ciasto 🙂 bardzo apetycznie. Ja tak jak za rabarbarem nie przepadam to ciasta z nim bardzo lubie 🙂
Dziękuję, rabarbar fajnie smakuje w ciastach 🙂
M
Prezentuje się obłędnie <3
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Te różnokolorowe paski rabarbaru na cieście dają ciekawy efekt 🙂 lubię ciasta z rabarbarem 🙂
rabarbaer jest obledny
Rabarbar to nie jest mój przysmak, ale mogłabym zrobić tartę z jabłkami, prawda?
Tak, jabłka też się sprawdzą 🙂
M
Wygląda obłędnie i uwielbiam rabarbar! Muszę gdzieś upolować i upiec to ciacho w weekend <3
Bosko wygląda ! 🙂
Fantastycznie wygląda!!!
Fantastycznie wygląda!!!
Zjadłabym z przyjemnością 🙂 Mój rabarbar jeszcze niestety jest za mały ale już niedługo będzie cisto drożdżowe z rabarbarem 🙂