ODWRÓCONE CIASTO Z RABARBAREM


Na weekend miałam inne plany, ale udało mi się kupić rabarbar i od razu musiałam upiec coś rabarbarowego. Ciasto odwrócone z rabarbarem to bardzo prosty przepis, bo wystarczy podobnie jak na muffiny wymieszać osobno składniki suche, osobno mokre i połączyć łyżką w całość. Bardzo lubię wypieki z rabarbarem, bo dodają pysznego kwaskowego smaku, a odwrócone ciasto też fajnie wygląda. Lekkie ciasto i paski kolorowego rabarbaru, to pyszne połączenie, a do tego ciasto przygotowuje się bez większego wysiłku. Można je podać z lodami albo bitą śmietaną, ale bez dodatków też fajnie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(rabarbar)
3 – 4 łodygi rabarbaru (o łącznej wadze 500 gr)
4 łyżki cukru
30 gr masła
(ciasto)
250 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
60 gr cukru

140 ml maślanki lub kefiru
120 ml oleju
2 jajka

Spód i ranty formy na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy dokładnie cukrem. Rabarbar kroimy wzdłuż na cieńsze połówki, każdy kawałek przycinamy na długość spodu formy i wykładamy go, nie pozostawiając odstępów. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy maślankę (kefir), olej i jajka, następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników, przekładamy ciasto na warstwę rabarbaru, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 – 35 minut. Wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika, pozostawiamy na kratce do ostygnięcia, na cieście kładziemy talerz i odwracamy spodem do góry. Smacznego 🙂

39 odpowiedzi do “ODWRÓCONE CIASTO Z RABARBAREM”

Pozostaw odpowiedź Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.