TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM

Sezon na szparagi trwa krótko, więc warto go maksymalnie wykorzystać. Tarta to jeden z łatwiejszych przepisów, bo wykorzystuję do niego gotowe ciasto francuskie, a efekt pięknie się prezentuje. Można powiedzieć, że to tarta jak z obrazka 🙂 Bardzo lubię ten przepis, ciasto francuskie tworzy jakby foremkę wypełnioną kawałkami koziego sera, jędrnymi szparagami i soczystymi kawałkami pomidora. Świetnie smakuje, jako lekkie danie obiadowe lub na kolację. Możecie podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 275 gramów)
1 pęczek zielonych cienkich szparagów
2 jajka
100 gramów sera koziego
100 gr śmietany (co najmniej 18 %)
dwa plasterki pomidora w kawałkach
sól i pieprz

Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Na cieście rozkładamy małe kawałki sera, opłukane i osuszone szparagi (bez zdrewniałych końcówek), przy brzegu kawałki pomidora. Jajka roztrzepujemy i mieszamy dokładnie ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dolną półkę i pieczemy 20 – 25 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego 🙂

30 odpowiedzi do “TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM”

  1. Wygląda wyjątkowo apetycznie! Szparagi bardzo lubię. Często przygotowuję z ich dodatkiem tarty, ale zawsze z ciasta kruchego. Koniecznie muszę wypróbować wersję z ciastem francuskim:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.