Sezon na szparagi trwa krótko, więc warto go maksymalnie wykorzystać. Tarta to jeden z łatwiejszych przepisów, bo wykorzystuję do niego gotowe ciasto francuskie, a efekt pięknie się prezentuje. Można powiedzieć, że to tarta jak z obrazka 🙂 Bardzo lubię ten przepis, ciasto francuskie tworzy jakby foremkę wypełnioną kawałkami koziego sera, jędrnymi szparagami i soczystymi kawałkami pomidora. Świetnie smakuje, jako lekkie danie obiadowe lub na kolację. Możecie podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 275 gramów)
1 pęczek zielonych cienkich szparagów
2 jajka
100 g sera koziego
100 g śmietany (co najmniej 18 %)
dwa plasterki pomidora w kawałkach
sól i pieprz
Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Na cieście rozkładamy małe kawałki sera, opłukane i osuszone szparagi (bez zdrewniałych końcówek), przy brzegu kawałki pomidora. Jajka roztrzepujemy i mieszamy dokładnie ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dolną półkę i pieczemy 20 – 25 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego 🙂
Jak pięknie wygląda aż szkoda jeść 🙂
Bardzo serdecznie dziękuję 🙂
M
wygląda jak obraz! Cudownie:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wygląda obłędnie 😉
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wygląda wyjątkowo apetycznie! Szparagi bardzo lubię. Często przygotowuję z ich dodatkiem tarty, ale zawsze z ciasta kruchego. Koniecznie muszę wypróbować wersję z ciastem francuskim:)
Dziękuję bardzo 🙂 mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Jadłam podobną tartę i była pyszna 🙂
Cudowna tarta kochana 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
aż szkoda jeść taka ładna 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Takiej tarty jeszcze nie jadłam. Wypróbuję, dzięki za przepis. 😉
Bardzo się cieszę 🙂
M
Pyszny i prosty pomysł na szparagi 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Przepiękna, a w dodatku pewnie bardzo smaczna, mniam 🙂
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
Pysznie. To połączenie do mnie bardzo przemawia.
Bardzo mi miło 🙂
M
Ale bajka, mniam ;P
W prostocie siła! Bardzo mi się podoba ten przepis 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wprawdzie nie przepadam za szparagami, ale Twoja tarta wygląda tak pięknie, że nawet ja bym się skusiła na kawałek 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Jeszcze nigdy nie jadłam koziego sera 😀 Myślę, że byłby to dla mnie nowy i ciekawy smak zjeść taką tarta z jego dodatkiem 🙂
Uwielbiam zielone szparagi 😉
Za szparagami jakoś nie przepadam ale na taką zapiekankę z nimi chętnie bym sie skusiła 🙂
Uwielbiam szparagi, szczególnie zielone 😉 Ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam 🙂 Wczoraj robiłam je w sosie śmietanowym plus makaron 🙂