TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM

przez | 12 maja 2020

Sezon na szparagi trwa krótko, więc warto go maksymalnie wykorzystać. Tarta to jeden z łatwiejszych przepisów, bo wykorzystuję do niego gotowe ciasto francuskie, a efekt pięknie się prezentuje. Można powiedzieć, że to tarta jak z obrazka 🙂 Bardzo lubię ten przepis, ciasto francuskie tworzy jakby foremkę wypełnioną kawałkami koziego sera, jędrnymi szparagami i soczystymi kawałkami pomidora. Świetnie smakuje, jako lekkie danie obiadowe lub na kolację. Możecie podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 275 gramów)
1 pęczek zielonych cienkich szparagów
2 jajka
100 gramów sera koziego
100 gr śmietany (co najmniej 18 %)
dwa plasterki pomidora w kawałkach
sól i pieprz

Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Na cieście rozkładamy małe kawałki sera, opłukane i osuszone szparagi (bez zdrewniałych końcówek), przy brzegu kawałki pomidora. Jajka roztrzepujemy i mieszamy dokładnie ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dolną półkę i pieczemy 20 – 25 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego 🙂

30 myśli nt. „TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM

  1. Dorota

    Wygląda wyjątkowo apetycznie! Szparagi bardzo lubię. Często przygotowuję z ich dodatkiem tarty, ale zawsze z ciasta kruchego. Koniecznie muszę wypróbować wersję z ciastem francuskim:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję bardzo 🙂 mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Iwona

    Wprawdzie nie przepadam za szparagami, ale Twoja tarta wygląda tak pięknie, że nawet ja bym się skusiła na kawałek 🙂

    Odpowiedz
  3. Kasia

    Za szparagami jakoś nie przepadam ale na taką zapiekankę z nimi chętnie bym sie skusiła 🙂

    Odpowiedz
  4. Jestem Magdalena

    Uwielbiam szparagi, szczególnie zielone 😉 Ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam 🙂 Wczoraj robiłam je w sosie śmietanowym plus makaron 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.