Rabarbar to świetny dodatek do ciasta albo do kompotu, ale dzisiaj zapraszam na coś zupełnie innego, czyli krem rabarbarowy. Ten deser to prawdziwa gratka dla miłośników rabarbaru, do których należę, bardzo fajny w smaku, lekko kwaskowy i niezbyt słodki. Można go zrobić bez większego wysiłku, a efekt jest pyszny. Bardzo lubię takie proste desery w szklanych naczyniach, fajnie smakują i apetycznie wyglądają. Krem można podać z owocami, bitą śmietaną lub tak jak ja z kleksami mascarpone z odrobiną miodu. Ważne, aby do deseru użyć rabarbaru w różowym kolorze, wtedy krem będzie miał ładny kolor. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
500 gr rabarbaru
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki wody
1 jajko
2 żółtka
70 gramów cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
50 gramów masła
Umyty rabarbar bez liści i zdrewniałych końcówek kroimy na 1 cm kawałki, wkładamy do rondla, posypujemy cukrem, dodajemy wodę, sok z cytryny i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Miksujemy na gładko lub przecieramy przez sitko, odstawiamy do ostygnięcia (polecam przetrzeć przez sitko, aby krem był bardziej jedwabisty). Do rondla wkładamy jajko i żółtka, skrobię ziemniaczaną, mieszamy rózgą, dodajemy przetarty rabarbar, mieszamy, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, mieszając rózgą przez około 10 minut, aż krem zgęstnieje jak budyń (zestawiamy z ognia, gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki), dodajemy masło pokrojone na kawałki i energicznie mieszamy, aż masło się rozpuści, przekładamy krem do szklanych naczyń, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂
O wow ale piękna prezentacja kremu! Jakby z lat 70 😉 a przepis świetny! Muszę go wypróbować.
P.S dziękuję za odwiedziny <3
Serdecznie polecam 🙂
M
Wygląda rewelacyjnie. Zjadłabym podwójną porcję <3
Bardzo się cieszę 🙂
M
Pyszny deser 🙂 u mnie też ostatnio rabarbar króluje, ale trzeba korzystać póki jest.
Dziękuję bardzo, też staram się wykorzystać sezon na rabarbar 🙂
M
O!Takiego przepisu jeszcze nie znam! Muszę go wypróbować 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Wooow! Rewelacyjny pomysł, nie wpadłabym na to, zapisuję do wypróbowania ☺
Bardzo mi miło 🙂
M
jaki śliczny. tak mi przyszło na myśl, że genialnie by wyglądał na retor przyjęciu 🙂
Może być na imprezę, a może być bez okazji 🙂
M
Nie wpadłabym na to, że można stworzyć taki krem z rabarbaru 😀 Wygląda pięknie!
Dziękuję bardzo 🙂
M
kocham rabarbar
Nie lubię rabarbaru, ale polecę przyjaciółce 🙂
Wygląda świetnie! Az ślinka leci. Nie jadlam takiego deserku z rabarbarku ale skoro nie jest zbyt słodki i jest kwaskowy to idealny dla mnie
Dziękuję bardzo, polecam gorąco 🙂
M
Nie przepadam za rabarbarem, ale kremik wygląda świetnie 🙂
To może dasz się skusić 🙂
M
Wygląda smacznie, dawno nie jadłam żadnej potrawy z rabarbarem 🙂
Teraz sezon na rabarbar, warto go wykorzystać 🙂
M
Smakowicie wygląda, takiego kremu jeszcze nie próbowałam 🙂
Warto spróbować 🙂
M
Oj takiego kremu nie jadłam musi byc pyszny
+
Gorąco polecam 🙂
M
super pomysł; takiego jeszcze nie jadłam
Rabarbar uwielbiam jako dodatek do domowych wypieków lub jako kompocik 🙂 Pysznie to wygląda 🙂
Nigdy nie jadłam, mi się z dzieciństwem najbardziej kojarzy kompot z rabarbaru 🙂