KREM RABARBAROWY


Rabarbar to świetny dodatek do ciasta albo do kompotu, ale dzisiaj zapraszam na coś zupełnie innego, czyli krem rabarbarowy. Ten deser to prawdziwa gratka dla miłośników rabarbaru, do których należę, bardzo fajny w smaku, lekko kwaskowy i niezbyt słodki. Można go zrobić bez większego wysiłku, a efekt jest pyszny. Bardzo lubię takie proste desery w szklanych naczyniach, fajnie smakują i apetycznie wyglądają. Krem można podać z owocami, bitą śmietaną lub tak jak ja z kleksami mascarpone z odrobiną miodu. Ważne, aby do deseru użyć rabarbaru w różowym kolorze, wtedy krem będzie miał ładny kolor. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
500 gr rabarbaru
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki wody
1 jajko
2 żółtka
70 gramów cukru pudru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
50 gramów masła

Umyty rabarbar bez liści i zdrewniałych końcówek kroimy na 1 cm kawałki, wkładamy do rondla, posypujemy cukrem, dodajemy wodę, sok z cytryny i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Miksujemy na gładko lub przecieramy przez sitko, odstawiamy do ostygnięcia (polecam przetrzeć przez sitko, aby krem był bardziej jedwabisty). Do rondla wkładamy jajko i żółtka, skrobię ziemniaczaną, mieszamy rózgą, dodajemy przetarty rabarbar, mieszamy, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, mieszając rózgą przez około 10 minut, aż krem zgęstnieje jak budyń (zestawiamy z ognia, gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki), dodajemy masło pokrojone na kawałki i energicznie mieszamy, aż masło się rozpuści, przekładamy krem do szklanych naczyń, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy na 6 godzin do lodówki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego 🙂

29 odpowiedzi do “KREM RABARBAROWY”

  1. Wygląda świetnie! Az ślinka leci. Nie jadlam takiego deserku z rabarbarku ale skoro nie jest zbyt słodki i jest kwaskowy to idealny dla mnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.