FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z SEREM I POMIDOREM


Proste i smaczne danie, z jednej strony nic skomplikowanego, a z drugiej dzięki dodatkom powstał fajny i niebanalny obiad. Warto wybierać filety z piersi kurczaka zagrodowego, wtedy mięso jest lepsze w smaku i ma bardziej zwartą konsystencję. Zapieczone z pomidorem i żółtym serem od razu wygląda apetycznie. W efekcie mamy świetną potrawę na rodzinny obiad, bardzo smaczną i ładnie się prezentującą. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 piersi kurczaka
3 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki mielonego kminku
sól i pieprz
1 duży pomidor
60 gr sera żółtego drobno startego (u mnie cheddar)

Piersi kurczaka kroimy wzdłuż, tak aby powstały 4 równe kotlety. Nacieramy papryką, kminkiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso po około 2 minuty z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy kawałek posypujemy połową startego sera, kładziemy plaster pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut, posypujemy wierzch resztą sera, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 5 minut. Smacznego 🙂

36 odpowiedzi do “FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z SEREM I POMIDOREM”

  1. Ja dziś miałam gotowane piersi z kurczaka, które zostały mi z rosołu, olaboga, niedzielnego xD Pokroiłam je w cienkie plasterki, dodałam do sosu słodko-kwaśnego domowej roboty, przyprawiłam curry, papryką mieloną i zjedliśmy z ryżem 😀 Też było dobre, ale ostatnio po wszystkim, zwłaszcza po ostrym lub tłustym mam zgagę, więc właśnie z nią walczę xD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.