MAZUREK PORZECZKOWO-CZEKOLADOWY


Mazurek to specjalne ciasto, które przygotowuję tylko raz w roku na Wielkanoc, dlatego zawsze staram się, aby był wyjątkowy. W tym roku to mały, symboliczny mazurek, bo święta będziemy spędzać w bardzo kameralnym gronie. Jednak mimo wszystko chciałabym, aby był kolorowy, słodki i stanowił prawdziwą ozdobę świątecznego stołu. To prosta wersja, składająca się z trzech warstw: kruchy spód, kwaskowy dżem z czarnej porzeczki i gorzka czekolada. Kształt i ozdoby przypominają wielkanocną pisankę, ale można go zrobić w tortownicy lub formie prostokątnej. Dekoracja to kwestia naszej wyobraźni 🙂

To ostatni wpis przed świętami, więc chciałabym złożyć Wam Wielkanocne życzenia, w tym roku mają one szczególne znaczenie, zwłaszcza życzenia zdrowia i radości stają się najważniejsze 🙂 Wielkanoc to święto odrodzenia i nadziei, więc życzę Wam wesołych Świąt, bo przede wszystkim od nas samych zależy atmosfera świąt 🙂 nie możemy się poddawać, warto znaleźć w sobie odrobinę optymizmu i patrzeć z nadzieją w przyszłość, wszystkiego dobrego 🙂

Przepis:
(ciasto na owalny kształt około 27 na 19 cm)
200 gr mąki pszennej tortowej
100 gr zimnego masła
1 żółtko
20 gr cukru pudru
szczypta soli

3 łyżki gęstego dżemu z czarnej porzeczki

75 gr gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju bezzapachowego

Dodatki: blanszowane migdały, kwiatuszki, posypki kolorowe

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i wyrabiamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku (ja robię to w malakserze), dodajemy żółtko i wyrabiamy krótko, aby powstało jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy szablon w owalnym kształcie. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 – 5 mm, przenosimy na blachę, przykładamy szablon i ostrym nożem wycinamy zgodnie z szablonem. Resztki ciasta możemy wykorzystać do upieczenia ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do ostudzenia. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie dżemem, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Czekoladę z masłem, śmietanką i olejem (dzięki niemu czekolada powinna być błyszcząca) rozpuszczamy powoli w kąpieli wodnej, wylewamy na warstwę dżemu, wyrównujemy powierzchnię. Czekamy kilka minut i układamy dekoracje. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego 🙂

41 odpowiedzi do “MAZUREK PORZECZKOWO-CZEKOLADOWY”

  1. Ja w tym roku wyjątkowo mazurka nie robiłam, spędzamy święta tylko we dwójke, więc zrobilam sernik, saletke na krakersach i babeczki marmurkowe.
    Ale pięknie wygląda ten mazurek.

  2. U mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, więc nigdy ich na święta nie było. Obiecywałam sobie, że kiedyś upiekę, ale w tym roku jakoś świąteczny duch podupadł. Może za rok…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.