BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

przez | 8 kwietnia 2020


Biała kiełbasa to popularny element dań Wielkanocnych. Bardzo często podawana, jako składnik zup typu żurek, barszcz biały, albo ostatnio gotowana przeze mnie zupa chrzanowa. Najczęściej jemy ją pokrojoną w kawałki razem z zupą, ale mam też inny sposób, trochę bardziej świąteczny. Ugotowaną kiełbasę owijam paskami ciasta francuskiego posmarowanego chrzanem i piekę w piekarniku. To bardzo fajny pomysł, aby urozmaicić świąteczne zupy, to też dobra metoda na wykorzystanie białej kiełbasy, jeśli coś nam zostaje po pierwszym dniu świąt 🙂 gorąco polecam 🙂

Przepis:
ugotowana i wystudzona biała kiełbasa
paski ciasta francuskiego o szerokości około 2,5 cm
tarty chrzan ze słoika

Każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego posmarowanego cienko tartych chrzanem (posmarowaną stroną do środka), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 20 – 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmujemy, odstawiamy na kilka minut i podajemy z ulubioną zupą. Smacznego 🙂

29 myśli nt. „BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

  1. Pingback: BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM – apetycznie-klasycznie – FoodPress

  2. Sys

    Nie przepadam za białą kiełbasą więc myślę, że zwyczajnie zastąpię ją jakąś inną 😉 to ciekawy sposób by nieco urozmaicić podanie kiełbasy 😉

    Odpowiedz
  3. Kamila

    Świetna przekąska, połączenie tradycji z nowoczesnością 🙂 Robiłam już parówki w cieście francuskim, z białą jeszcze nie próbowałam. Mam jeszcze zamrożoną białą kiełbasę to wypróbuję, taka zwykłą gotowana już się nam przejadła 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.