Biała kiełbasa to popularny element dań Wielkanocnych. Bardzo często podawana, jako składnik zup typu żurek, barszcz biały, albo ostatnio gotowana przeze mnie zupa chrzanowa. Najczęściej jemy ją pokrojoną w kawałki razem z zupą, ale mam też inny sposób, trochę bardziej świąteczny. Ugotowaną kiełbasę owijam paskami ciasta francuskiego posmarowanego chrzanem i piekę w piekarniku. To bardzo fajny pomysł, aby urozmaicić świąteczne zupy, to też dobra metoda na wykorzystanie białej kiełbasy, jeśli coś nam zostaje po pierwszym dniu świąt 🙂 gorąco polecam 🙂
Przepis:
ugotowana i wystudzona biała kiełbasa
paski ciasta francuskiego o szerokości około 2,5 cm
tarty chrzan ze słoika
Każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego posmarowanego cienko tartych chrzanem (posmarowaną stroną do środka), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez około 20 – 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmujemy, odstawiamy na kilka minut i podajemy z ulubioną zupą. Smacznego 🙂
ojaaa! mój mąż by to pokochał :D!
Bardzo mi miło, polecam serdecznie 🙂
M
Jak dawno nie jadłam białej kiełbasy❤
To może teraz na święta się skusisz 🙂
M
O proszę, świetny pomysł na kiełbasę 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Zawsze robiłam parówki w cieście, nie pomyślałam by użyć białej kiełbasy, muszę wypróbować:)
Warto spróbować 🙂
M
Pingback: BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM – apetycznie-klasycznie – FoodPress
Moja niedoszła teściowa robiła tak parówki, ale niestety, nie posmakowało mi 🙂
Można użyć innej kiełbasy, jaką lubisz 🙂
M
Świetny pomysł!☺
Raczej nie dla mnie ale pomysł dobry 🙂
Świetny pomysł i ślicznie wygląda i na pewno super smakuje 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
Pozdrawiam 🙂
M
Bardzo smaczne połączenie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Nie przepadam za białą kiełbasą więc myślę, że zwyczajnie zastąpię ją jakąś inną 😉 to ciekawy sposób by nieco urozmaicić podanie kiełbasy 😉
No jasne, można użyć innej kiełbasy 🙂
M
pyszna przekąska, i na wielkanocne śniadanie się nada!
Nada się jak najbardziej, polecam gorąco 🙂
M
Ale świetny patent! Ty to masz pomysły 🙂 Muszę spróbować tak zrobić białą kiełbasę.
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Ja też już zrobiłam! Dzisiaj wstawiam na bloga, ale moje są w postaci szaszłyków 🙂
Na pewno pyszne 🙂
M
hmm smakowicie 🙂 lubiętakie przekąski, gdyż świetnie się nadają do bardziej płynnej zupy 🙂
Tak, pasują do zupy, pozdrawiam 🙂
M
Świetna przekąska, połączenie tradycji z nowoczesnością 🙂 Robiłam już parówki w cieście francuskim, z białą jeszcze nie próbowałam. Mam jeszcze zamrożoną białą kiełbasę to wypróbuję, taka zwykłą gotowana już się nam przejadła 🙂
Lubię ciasto francuskie za jego uniwersalność i wszechstronność 🙂