Mazurek to specjalne ciasto, które przygotowuję tylko raz w roku na Wielkanoc, dlatego zawsze staram się, aby był wyjątkowy. W tym roku to mały, symboliczny mazurek, bo święta będziemy spędzać w bardzo kameralnym gronie. Jednak mimo wszystko chciałabym, aby był kolorowy, słodki i stanowił prawdziwą ozdobę świątecznego stołu. To prosta wersja, składająca się z trzech warstw: kruchy spód, kwaskowy dżem z czarnej porzeczki i gorzka czekolada. Kształt i ozdoby przypominają wielkanocną pisankę, ale można go zrobić w tortownicy lub formie prostokątnej. Dekoracja to kwestia naszej wyobraźni 🙂
To ostatni wpis przed świętami, więc chciałabym złożyć Wam Wielkanocne życzenia, w tym roku mają one szczególne znaczenie, zwłaszcza życzenia zdrowia i radości stają się najważniejsze 🙂 Wielkanoc to święto odrodzenia i nadziei, więc życzę Wam wesołych Świąt, bo przede wszystkim od nas samych zależy atmosfera świąt 🙂 nie możemy się poddawać, warto znaleźć w sobie odrobinę optymizmu i patrzeć z nadzieją w przyszłość, wszystkiego dobrego 🙂
Przepis:
(ciasto na owalny kształt około 27 na 19 cm)
200 gr mąki pszennej tortowej
100 gr zimnego masła
1 żółtko
20 gr cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki gęstego dżemu z czarnej porzeczki
75 gr gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju bezzapachowego
Dodatki: blanszowane migdały, kwiatuszki, posypki kolorowe
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i wyrabiamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku (ja robię to w malakserze), dodajemy żółtko i wyrabiamy krótko, aby powstało jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy szablon w owalnym kształcie. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 – 5 mm, przenosimy na blachę, przykładamy szablon i ostrym nożem wycinamy zgodnie z szablonem. Resztki ciasta możemy wykorzystać do upieczenia ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do ostudzenia. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie dżemem, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Czekoladę z masłem, śmietanką i olejem (dzięki niemu czekolada powinna być błyszcząca) rozpuszczamy powoli w kąpieli wodnej, wylewamy na warstwę dżemu, wyrównujemy powierzchnię. Czekamy kilka minut i układamy dekoracje. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego 🙂
Jaki sliczny, prawdziwe arcydzielo. Wesolych Swiat 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
cudownie wyglada
Bardzo mi miło, dziękuję serdecznie 🙂
M
Wygląda pięknie 🙂
Cudny 🙂 Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wygląda bardzo apetycznie:) Ja w tym roku piekę mazurek z mąki żytniej razowej, z kajmakiem i tahini:)
Wesołych Świąt!
Dziękuję bardzo 🙂 super, na pewno pyszny 🙂
M
Prześliczny mazurek! <3 Zdrowych i spokojnych Świąt! 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
No powiem Ci, że cudny ten mazurek. W tym roku zrobiłyśmy 9 i czeka nas jeszcze jeden, ponieważ została nam masa kajmakowo-czekoladowa.Ten jeden zrobimy w kształcie jajka. Dzięki za pomysł
Dziękuję bardzo 🙂 9 mazurków to dopiero uczta, gratuluję 🙂
M
wow ale super! wesołych świąt <3 !
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Wspaniały 🙂
Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Też taki robię co roku, pycha☺
Mazurek wygląda tak pięknie, że szkoda będzie go zjeść.
Życzę mnóstwo zdrowia i optymizmu:)
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
akurat jestem glodna
Pięknie wyszedł :)) U nas również święta skromne, bo zostajemy w domu 😛
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ja w tym roku wyjątkowo mazurka nie robiłam, spędzamy święta tylko we dwójke, więc zrobilam sernik, saletke na krakersach i babeczki marmurkowe.
Ale pięknie wygląda ten mazurek.
Dziękuję bardzo 🙂 u Ciebie same pyszności 🙂
M
Uroczy maluszek 🙂
Dziękujemy i róznież życzymy Ci Kochana wszystkiego co najlepsze! :* rodzinnej atmosfery i zdrowia przede wszystkim
Bardzo dziękuję, pozdrawiam 🙂
M
Ślicznie wygląda ten mazurek! Życzę zdrowych i wesołych świąt! 😉
Dziękuję bardzo, wzajemnie 🙂
M
Piękny mazurek Ja też życzę pięknych i zdrowych Świąt 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Wygląda uroczo!
U mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków, więc nigdy ich na święta nie było. Obiecywałam sobie, że kiedyś upiekę, ale w tym roku jakoś świąteczny duch podupadł. Może za rok…
Kolejna szansa za rok, polecam gorąco 🙂
M
WOW! Świetny przepis! Pozdrawiam!^^
Dziękuję bardzo 🙂
M
cUDOWNY
Przepiękny, nigdy takiego nie zrobiłabym 😀
Jest prosty, na pewno dałabyś radę 🙂
M
Śliczny 🙂 u nas w tym roku bez mazurka było
Prześliczny i te smaki!