BUDYŃ JAGLANY (WEGAŃSKI)


Jeszcze raz kasza jaglana, ale tym razem jako deser. Ostatnio bardzo kusi mnie ta kasza, wydaje mi się, że zawiera składniki, których potrzebuje teraz mój organizm i dlatego mogłabym ją jeść na okrągło. Budyń jaglany, to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego budyniu. W wersji wegańskiej używamy mleka roślinnego, ale jeśli chcecie to mleko krowie też może być. To fajny deser bez cukru, słodyczy dodaje banan i rodzynki, ale opcjonalnie, żeby był słodszy sprawdzi się też dodatek syropu klonowego. Można go zajadać bez wyrzutów sumienia. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego, u mnie migdałowego
1 banan
szczypta cynamonu
garść rodzynek
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Dodatki: owoce, płatki migdałów, bakalie

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku ciepłą wodą przez około 2 minuty. W rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka, wsypujemy odsączoną kaszę, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut, odstawiamy na około 10 minut pod przykryciem. W tym czasie podgrzewamy pozostałe mleko, żeby było ciepłe, zalewamy mlekiem rodzynki i odstawiamy. Do blendera kielichowego przekładamy kaszę, rodzynki z mlekiem i pozostałe składniki i miksujemy na gładki krem, przekładamy do miseczek, podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

32 odpowiedzi do “BUDYŃ JAGLANY (WEGAŃSKI)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.