Na pierwszy rzut oka to nie jest typowe połączenie pieczarki i szpinak, jednak wbrew pozorom dobrze się komponują i fajnie smakują. Do szpinaku dodałam fetę i odrobinę parmezanu, aby go wzbogacić oraz troszkę czosnku. Użyłam ciemno brązowych pieczarek, bo takie są bardziej popularne w Meksyku, ale można też wykorzystać zwykłe białe pieczarki. To smaczna przekąska, którą możecie podać np. podczas imprezy lub rodzinnego spotkania. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
15 średnich pieczarek
450 gr mrożonego szpinaku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 mała cebula drobno pokrojona
4 szalotki (drobno posiekane)
100 gr sera feta drobno pokrojonego
30 gr tartego parmezanu
szczypta tymianku
sól i pieprz
Pieczarki myjemy, osuszamy i odcinamy nóżki (możemy je wykorzystać np. do jajecznicy). Środek każdego kapelusza lekko solimy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy przez około 2 minuty, żeby zmiękła, dodajemy szpinak, smażymy mieszając, żeby odparować wodę, dodajemy czosnek, tymianek, ser feta i 2/3 parmezanu, mieszamy aby sery się rozpuściły, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Kapelusze osuszamy ręcznikiem papierowym, do każdego nakładamy nadzienie, posypujemy resztą parmezanu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut. Podajemy ciepłe, smacznego 🙂
Dla spragnionych słońca przesyłam trochę meksykańskich promyczków na rozgrzewkę 🙂
Bardzo lubię takie faszerowane pieczarki, pycha☺
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Świetny pomysł,musiały być pyszne 🙂
o kurcze…. a u znajomego tyle pieczarek sie zmarnowało… a byłby taki dobry obiadek….
Szkoda, warto było je wykorzystać 🙂
M
Uwielbiam tego typu przekąski:)
jak ja kocham szpinak! 🙂
Ależ bym to zjadła ale nie mogę myśleć o jedzeniu, bo drugi dzień jestem na diecie redukcyjnej … 🙁 Przede mną 10 kg do zrzucenia… Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!^^
Pozdrawiam i trzymam kciuki 🙂
M
Kolejny prosty przepis, który muszę wypróbować 😀 Idealny na wczesną kolację 😉
Pasuje, warto się skusić 🙂
M
Pieczarki to moje ulubione grzyby! A ze szpinakiem – muszę spróbować!
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Ale one muszą być pyszne, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!
Bardzo ciekawy przepis, szpinakiem jeszcze nie nadziewałam. Uwielbiam pieczarki w każdej postaci.
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
No no wygląda apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
To co lubię w jednej potrawie <3
Zawsze zwracam uwagę na przekąski z grzybkami, na imprezę takie pieczareczki mogą być w sam raz ^^ a promyczki słoneczka się przydadzą. Mimo iż marna mamy zimę trochę dzisiaj zmarzłam.
Przepyszne zestawienie 0 szpinak idealnie pasuje do pieczarek, to musi być pyszne:)
Idealna przystaweczka 🙂
Pyszności 🙂
No proszę, nie dość, że znalazłam pomysł na pieczarki, to jeszcze dowiedziałam się, że mieszkasz w Meksyku 🙂 Dzięki, zrobię dzisiaj lekko zmodyfikowaną wersję, bo nie mam szpinaku. Wykorzystam rukolę.