KOTLECIKI Z BROKUŁAMI


Bardzo lubię różne kotleciki, klopsiki i pulpeciki, a najbardziej te, które skrywają w sobie jakąś niespodziankę. Tym razem to fajne kotleciki, które zawierają różyczki brokuła. Danie upiekłam w piekarniku bez panierki, dzięki temu jest mniej kaloryczne, niż klasyczne kotlety mielone. Ładnie się prezentuje, a smakuje i na ciepło i na zimno. Najlepiej, gdy towarzyszy im ulubiony sos, np. pomidorowym, czosnkowy lub guacamole. Jeśli chcecie zaskoczyć Waszych bliskich, to te kotleciki powinny się sprawdzić, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(8 – 10 szt.)
500 gramów mięsa drobiowego mielonego (u mnie z kurczaka)
1 jajko
1 łyżka pikantnego keczupu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz

8 – 10 małych różyczek brokuła podobnej wielkości ugotowanych “al dente”, najlepiej na parze

Mięso wyrabiamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zwilżonymi dłońmi formujemy cienkie owalne placki, na środku każdego układamy różyczkę brokuła (dokładanie wysuszoną ręcznikiem papierkowym) i zlepiamy w owalny klopsik. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wszystkie porcje i pieczemy przez 25 minut. Smacznego 🙂

23 odpowiedzi do “KOTLECIKI Z BROKUŁAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.