Daktyle nadziewane orzechami to podobno popularna przekąska marokańska. Nie byłam w Maroku, ale pomysł mi się bardzo spodobał, tym bardziej, że udało mi się kupić duże daktyle odmiany Medjool, które łatwiej nadziewać, niż mniejsze gatunki. Dodałam też serek mascarpone wymieszany z miodem, żeby było jeszcze smaczniej. To może być też fajny deser, szczególnie dla osób, które dbają o dietę, a z początkiem roku i noworocznymi postanowieniami często zakładamy zrzucenie kilku kilogramów, a na takie słodkości możemy sobie pozwolić bez większych wyrzutów sumienia 🙂 nie podaję dokładnie liczby składników, ale na pewno sobie poradzicie 🙂
Przepis:
duże daktyle najlepiej odmiany Medjool
serek mascarpone
miód
orzechy
Daktyle nacinamy wzdłuż, jeśli mają pestkę, to ją usuwamy, nakładamy mascarpone wymieszany z miodem, a na wierzch połówkę orzecha pekan lub włoskiego. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂
jak pysznie!
Bardzo dziękuję 😉
M
noo chciałem to samo powiedzieć ;p
Mniam, rewelacja, muszę wypróbować ☺
Gorąco polecam 🙂
M
Prosta przekąska 🙂
Cudowna przekąska <3 Zrobię na pewno! Mniam! 😀
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Wyglądają tak ekskluzywnie, ciekawe połączenie…
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Ale rewelacyjny pomysł. Pycha!
Dziękuję serdecznie 🙂
M
bardzo ciekawy sposob na wykorzystanie daktyli 🙂
znam te smaki ale oddzielnie:)
Warto spróbować razem 🙂
M
Wyglądają przepysznie! Uwielbiam daktyle 🙂
W tej postaci jeszcze daktyli nie jadłam. Przyznam, że nie darzę ich zbytnią kulinarną sympatią, za słodkie. Albo nie jadłam jeszcze dobrych daktyli 😉
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Zachęcam do spróbowania daktyli w tej wersji 🙂
M
Świetny przepis! Zapisuję!
Pozdrawiam!^^
Bardzo dziękuję 🙂
M
Super pomysł na deser! 🙂
Wyglądają bosko,nie sposób im się oprzeć 🙂
ale fajnie się prezentują, jak smakują równie dobrze, to…trzeba zrobić, oj trzeba 🙂
Chętnie spróbuję tego szybkiego deseru 🙂